Descoperirile arheologice de la Mînăstirea Franciscanilor – o fărîmă din marea istorie a oraşului

Descoperiri-arheologice-1Arheologii clujeni au facilitat, miercuri, accesul presei pe şantierul arheologic de la Mînăstirea Franciscanilor, ziariştilor fiindu-le prezentate, la faţa locului, rezultatele cercetărilor care au durat aproximativ două luni.

Potrivit declaraţiei unuia dintre cercetători, dr. Adrian Andrei Rusu, de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca, fiecare dintre cele zece secţiuni deschise au oferit date fundamentale pentru cunoaşterea istoriei oraşului.

„Aici, la Mînăstirea Franciscanilor, este o mică fărîmă din istoria Descoperiri-arheologice-3oraşului, dar aceste fărîme, adunate, contribuie la construirea marii istorii a oraşului. Monumentul în sine este foarte important, este pe lista Monumentelor Istorice, în categoria A, de importanţă naţională” – a declarat presei Adrian Rusu.

Potrivit acestuia, cele mai importante descoperiri sînt cele de epocă romană, „zone clare de construcţii romane foarte, foarte importante, care nu erau cunoscute”. „Fără această şansă de a săpa un monument medieval, prin care să ajungem la cele romane, nu le-am fi cunoscut, pe acestea din urmă, niciodată. Ruinele romane au fost multă vreme la vedere. Au fost ziduri impresionante, pe care n-a avut cine să le dărîme. Medievalii au locuit între ele, au început să le Descoperiri-arheologice-2refolosească şi au clădit din nou peste ele. La fel, străzile romane au fost reutilizate în perioada medievală. Ei bine, aceste mici fragmente, descoperite de noi, aici, vor recupera o imagine care trebuie să fie mult mai generoasă. Avem pivniţe care ne povestesc despre oraşul gotic. El nu se poate vedea astăzi, la suprafaţă, în Cluj, dar el a existat şi poate fi redat în imagini publice, în momentul în care cineva va pune pe o hartă toate pivniţele gotice ale oraşului” – a declarat dr. Adrian Rusu.

Ziariştilor le-au fost prezentate şi criptele, parte dintre morminte fiind însă profanate şi, poate, chiar jefuite. Din această „zonă” a cercetărilor, Adrian Rusu susţine că descoperirile cele mai importante sînt tot ruinele romane. „Tot ce era, aici, medieval, a fost escavat de către cei care au făcut criptele” – a declarat Adrian Rusu, precizînd, totodată, că aceste cripte au fost făcute în secolul XVIII.

M. TRIPON    

Articole din aceeasi categorie