Osemintele unui „chiabur” ucis de Securitate, recuperate de IICCMER și reînhumate, la Bistra

În ziua de 23 martie a.c., în comuna Bistra din județul Alba a avut loc ceremonia religioasă de reînhumare a rămășițelor pământești ale lui Andreșel Ioan, executat prin împușcare de Securitate în 16 august 1950. Mormântul victimei a fost descoperit de arheologii IICCMER în septembrie 2017, în cursul unei acțiuni de investigații arheologice organizate în colaborare cu Parchetul Militar și cu sprijinul Primăriei Bistra.

Ceremonia reînhumării a fost pregătită de rudele și urmașii victimei, nepoți și strănepoți. Slujba religioasă a fost oficiată de preoți de la biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, în prezența a numeroși localnici și oficialități.  IICCMER a fost reprezentat de arheologii Gheorghe Petrov, Paul Scrobotă și Gabriel Rustoiu.

Andreșel Ioan s-a născut în comuna Bistra, la data de 28 august 1877. Familia a avut o stare materială bună, astfel că după instaurarea regimului comunist autoritățile l-au inclus în categoria chiaburilor.

„În ziua de 4 martie 1949, tabăra partizanilor din organizația anticomunistă Frontul Apărării Naționale, condusă de maiorul Nicolae Dabija, amenajată la Groși, a fost atacată de Securitate, iar în urma confruntării armate au rezultat victime de ambele părți, fiind capturați mai mulți prizonieri. Dintre partizanii care au scăpat, mulți au fost prinși ulterior, fiind apoi condamnați la închisoare sau la moarte. Unii au mai rezistat un timp ca fugari, însă până la urmă și aceștia au fost uciși în diverse împrejurări. În această situație s-au aflat Nicolae Selagea și Ihuț Traian, originari din satele zonei, care au fost urmăriți și până la urmă împușcați, primul în septembrie 1950, al doilea în august 1952. Câtă vreme au fost fugari, au fost ajutați de rude să supraviețuiască, fiind susținuți și de unii localnici, considerați chiaburi și persoane reacționare. Aceștia din urmă aveau influență asupra comunității, îndemnând oamenii să-i ajute pe partizani deoarece, cum mulți sperau atunci, urma să izbucnească războiul dintre URSS și țările occidentale, iar regimul comunist din România își va găsi sfârșitul. Totodată, aceste persoane instigau sătenii la nesupunere și împotrivire la încercările autorităților de a înființa la Bistra o Gospodărie Agricolă Colectivă” – informează IICCMER.

După campania din 1949, prin care au fost arestate și condamnate multe persoane din zonă care au avut legături cu membrii organizației Frontul Apărării Naționale, Securitatea a întreprins măsuri dure împotriva tuturor celor care promovau astfel de fapte și idei. În baza instrucțiunilor primite din partea Direcției Regionale a Securității Poporului Cluj și în înțelegere cu conducerea Organizației Județene a Partidului Muncitoresc Român din Turda, Serviciul Județean a Securității Poporului Turda a organizat o acțiune represivă de intimidare și constrângere a populației din Bistra. Potrivit cercetătorilor IICCMER, „în 14 august 1950, în zonă au fost trimise mai multe cadre operative de securitate, care, în colaborare cu personalul Biroului de Securitate Câmpeni și cu milițieni de la Posturile din Bistra și Câmpeni, au reținut și transportat la sediul Securității din Câmpeni 35 de persoane, rude apropiate ale partizanilor Selagea și Ihuț, dar și persoane suspectate că ar fi acordat sprijin partizanilor. În urma anchetei efectuate s-a constatat că pentru situația creată la Bistra se fac vinovați trei chiaburi, și anume Andreșel Ioan, Pom Traian și Trifa Iosif, ultimii doi fiind deja reținuți, luându-se hotărârea ca cei trei să fie executați prin împușcare”. În dimineața zilei de 16 august 1950, Pom Traian și Trifa Iosif au fost aduși de la Câmpeni la Bistra și executați în locuri diferite. Andreșel Ioan a fost ridicat de la locuința sezonieră din munte, în zona Dosul Neagului, dus pe jos până la locul numit Poarta între Căi și împușcat. Cadavrele celor trei au fost lăsate pe locurile de execuție, fiind înhumate a doua zi. Potrivit IICCMER, pentru săparea gropilor de morminte au fost aduse cu forța rude ale partizanilor Selagea și Ihuț, precum și oameni care fuseseră anchetați la Câmpeni, moartea celor trei chiaburi fiind dată tuturor ca exemplu. Pe locul mormintelor, rudele victimelor nu au avut voie să pună cruce sau alte semne de recunoaștere.

Investigațiile în cazul crimelor de la Bistra au fost începute de IICCMER în urmă cu câțiva ani, locul mormântului lui Andreșel Ioan fiind stabilit cu aproximație prin confruntări directe cu mai mulți martori. Deshumarea și recuperarea osemintelor s-a făcut în septembrie 2017, printr-o acțiune desfășurată în colaborare cu Parchetul Militar, care a deschis un dosar de cercetare penală în cauza acestui omor. După deshumare, rămășițele victimei au fost transportate la Serviciul de Medicină Legală din cadrul Spitalului Județean Alba, unde s-au efectuat examinările de specialitate și s-a întocmit raportul medico-legal. După îndeplinirea tuturor procedurilor legale, osemintele au fost predate familiei pentru a putea fi reînhumate.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie