IICCMER: Mormintele a încă cinci deținuți politici, descoperite la Târgu Ocna

Campania de cercetări arheologice desfășurată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc la Târgu Ocna, în perioada 16 – 20 septembrie, a avut ca rezultat descoperirea osemintelor a cinci deținuți politici. Alte 13 morminte care aparțineau unor deținuți politici morți în penitenciarul de la Târgu Ocna au fost descoperite în campaniile desfășurate de IICCMER în anii 2011, 2013 și 2018.

În perioada 1950-1964, la penitenciarul din Târgu Ocna au fost încarcerate, pe diferite perioade de timp, 843 de persoane condamnate pentru delicte politice, dintre care 73 au decedat în timpul detenției. Potrivit IICCMER, morții au fost înhumați într-un cimitir parohial situat în apropierea penitenciarului, lângă biserica ortodoxă cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Înmormântările s-au făcut într-o zonă separată a cimitirului, trupurile defuncților fiind depuse, fără sicriu, în gropi individuale sau comune, nemarcate la suprafața solului. Între anii 1977 și 1997, timp în care imobilul penitenciarului a adăpostit un sanatoriu pentru bolnavi psihici, mulți dintre pacienții decedați aici au fost îngropați tot în acea zonă a cimitirului. În ultimele decenii, terenul a fost cedat credincioșilor din parohie pentru locuri de veci, iar gropile de înhumare au afectat, parțial sau integral, multe din mormintele deținuților și ale bolnavilor psihici.

„Evoluția obiectivă a situației din teren a făcut ca în zona cimitirului unde s-au îngropat deținuții, suprafața de teren rămasă neocupată să se restrângă treptat. Această situație a determinat efectuarea, în cursul anilor 2011, 2013 și 2018, a unor cercetări arheologice pentru verificarea acelor porțiuni de teren care urmau să fie ocupate de morminte. În aceste trei campanii de săpături s-au executat șapte secțiuni arheologice, șase în incinta cimitirului și una în exterior, fiind identificate și cercetate 42 de morminte, dintre care 13 aparțineau unor foști deținuți. Campania din 16-20 septembrie 2019 a constat în executarea altor două secțiuni arheologice în spațiul împrejmuit al cimitirului, fiind verificată și cercetată o suprafață însumată de 11,34 mp. Totodată, s-a verificat prezența unor posibile înmormântări de deținuți pe terenul viran situat în partea de sud-est a cimitirului, aici nefiind însă depistate gropi de morminte. În secțiunile practicate în cimitir au fost descoperite 17 morminte, dintre care cinci aparțin unor deținuți politici, repartizați în două gropi comune, una cu trei și una cu două victime. Toate rămășițele pământești considerate ca aparținând deținuților politici au fost extrase și recuperate, fiind introduse în circuitul oficial al expertizelor medico-legale, al analizelor antropologice și al testelor de genetică umană” – informează IICCMER.

Cazul deținuților politici morți în penitenciarul de la Târgu Ocna face obiectul unui dosar de cercetare penală, deschis la Secția Parchetelor Militare, ca urmare a unei sesizări oficiale înaintate de către IICCMER. „Pe lângă răspunderea penală ce poate să revină unor persoane din fosta Securitate și din administrația penitenciarului, care se pot face vinovate de moartea acestor oameni, un scop important al acestui demers este de a se putea identifica osemintele ce au fost și care vor mai fi recuperate în următoarele campanii de săpături arheologice” – precizează reprezentanții Institutului.

IICCMER lansează un nou apel către rudele și urmașii victimelor care au decedat în penitenciarul de la Târgu Ocna, pentru a contacta pe orice cale Institutul, în vederea îndrumării lor către autoritățile care au în sarcină identificarea osemintelor recuperate.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie