Descoperire arheologică ”de senzație” în Biserica Reformată din Huedin

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei anunță o descoperire ”de senzație” în cadrul proiectului de reabilitare a Bisericii Reformate din Huedin.

Descoperirea a fost făcută în cursul zilei de luni, 30 septembrie, când specialiștii MNIT și ai Muzeului Etnografic (dr. Csok Zsolt, responsabil științific de șantier; Ioana Cova, conservator-restaurator; Laura Troșan, restaurator, Andrei Prian, student), au început desfacerea și prelevarea conținutului unei cripte intacte de secol XVII din interiorul bisericii menționate. În aceasta  au fost descoperite patru sicrie (două de copil și două de adult).

„Pe parcursul zilei a fost documentat și recuperat primul sicriu de copil (probabil în vârstă de 3-4 ani), bogat ornamentat cu ținte de argint, care, printre altele, au format și un scurt text din care s-a putut citi numele ”Banfi K”. Defunctul a fost îmbrăcat în haine care s-au păstrat în condiții excepționale, având la cap o bonetă cu bentiță împletită din fir de argint, culcată pe un pat de flori (printre altele rozmarin)” – informează reprezentanții MNIT.

Potrivit acestora, o descoperire asemănătoare în Transilvania a fost făcută ultima oară acum 120 de ani, al cărei rezultat se poate vedea în expoziția MNIT, „Cornul Abundenței”.

Cercetările continuă atât în teren, cât și în laboratorul MNIT, „procesul fiind unul de lungă durată, mai ales datorită metodei complexe de prelevare a rămășițelor”, după cum precizează specialiștii muzeului.

M. TRIPON
Foto: Kis Gábor

Articole din aceeasi categorie