„Surpriza” de la alegeri

Alegerile locale s-au încheiat, la Cluj, fără prea mari surprize. Liberalii au câștigat cu un scor covârșitor, iar social democrații au pierdut peste 20 de primării, situându-se la mare distanță de PNL. Singurii care au uimit au fost, poate, cei de la USR-PLUS, care au obținut un rexultat slab, în ciuda așteptărilor multor clujeni.

În opinia sociologului Ioan Hosu, rezultatul alegerilor din Cluj-Napoca arată faptul că Emil Boc reușește ca, după 16 ani, să mențină ridicată încrederea electoratului clujean.

„Rezultatul alegerilor din Cluj-Napoca arată faptul că Emil Boc reușește ca, după 16 ani, să mențină ridicată încrederea electoratului clujean în oferta electorală de la localele din 2020. Este surprinzător faptul că USR-PLUS, la Cluj, nu a reușit să depășească un nivel de supraviețuire. Aceste rezultate sunt oarecum surprinzătoare pentru că erau foarte multe așteptări în direcția unui scor ridicat al USR-PLUS. Apoi, cred că la Cluj oamenii au votat pentru o ofertă electorală, chiar dacă ambițioasă, care să proiecteze Clujul pe o poziție importantă la nivel național și internațional, în ciuda unor elemente mai puțin performante pe care unii dintre cei din opoziție le-au semnalat”, spune sociologul Ioan Hosu.

Nu în ultimul rând, el mai atrage atenția asupra faptului că votul de la localele de la Cluj, din 27 septembrie, va conta destul de mult la alegerile din 6 decembrie.

„În acest moment se pare că oferta PNL este cea mai adaptată la contextul actual și la așteptările electoratului clujean. Cu siguranță, notorietatea experiența și echipa câștigătoare a contat în decizia de vot, și așa cum știm electoratul clujean a vrut să conserve ceea ce deja acest oraș a dobândit în ultimii 10-15 ani. Campania din online nu a reușit să schimbe foarte mult în decizia de vot. Cred că ceea ce era deja câștigat în perioada de dinainte de pandemie a fost conservat și materializat în votul din 27 septembrie 2020. Votul de la localele de la Cluj va conta destul de mult în economia votului de la alegerile din 6 decembrie”, mai afirmă Hosu.

Anca M. Colibășanu

Articole din aceeasi categorie