Descoperire arheologică importantă: Drumul de intrare în oraşul roman Napoca

Arheologii clujeni au scos la lumină noi vestigii în contextul lucrărilor de reabilitare realizate pe strada Ferdinand. Arheologul Sorin Cociş, coordonatorul cercetărilor arheologice de pe strada regele Ferdinand, a declarat pentru Făclia că echipa de cercetători a descoperit fragmente dintr-o stradă romană din interiorul oraşului Napoca, care ar putea fi chiar drumul de intrare în aşezarea romană, dar şi noi fragmente din turnul oraşului medieval.

Istoricul Sorin Cocis susţine că nu e singura porţiune de drum roman descoperită până acum în municipiul Cluj-Napoca, însă a precizat că fragmentele din strada romană scoase acum la lumină sunt foarte importante pentru că e posibil să fie vorba chiar de drumul de intrare în oraş. Totodată, acesta a spus că în zonă s-ar putea afla poarta nordică a aşezării romane Napoca.

„După ce vom reuni toate planurile din săpătură vom putea elabora un plan al porţii romane şi al zidului de incintă. E posibil să se afle în zonă şi poarta de intrare în oraşul roman pentru că altfel nu avea ce căuta drumul în zonă”, a declarat Sorin Cociş, cercetător în cadrul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei. Arheologul a menţionat că după finalizarea cercetărilor, vestigiile vor fi conservate, urmând să fie  acoperite cu pietriş bătătorit şi asfalt iar pe o parte şi alta a străzii se vor monta plachete cu explicaţii despre vestigiile romane şi medievale descoperite pe strada Ferdinand. „Va fi conservat. Monumentul stă cel mai bine sub pământ”, a spus Cociş.

Istoricul Florin Fodorean, specialist în istoria şi arheologia Daciei Romane, susţine că fragmentele de drum descoperite pe strada Ferdinand sunt foarte importante, deoarece există foarte puţine date despre drumurile din oraşul roman Napoca. El a precizat că singurele informații de acest tip sunt legate de drumul de ieşire din partea nordică a oraşului Napoca şi provin de la arheologul Torma Karoly (sec. XIX. n.n). Istoricul clujean spune că, potrivit arheologului Torma Karoly, drumul ieşea din oraş şi mergea paralel cu actuala stradă Horea, mai exact prin zona străzii Fericirii. Drumul urma apoi traseul spre Baciu, Mera, Sutor.

Oraşele romane erau traversate de două axe rutiere importante: cardo maximus (drumul orientat pe direcţia nord-sud) şi decumanus maximus (drum orientat pe axa est-vest). Precizăm că primele desoperiri arheologice pe strada Ferdinand au fost făcute în prima parte a lunii septembrie, când cercetătorii au scos la lumină o parte a turnului medival al oraşului Cluj.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie

3 Responses to Descoperire arheologică importantă: Drumul de intrare în oraşul roman Napoca

  1. Sardax

    Văd că unii vor să-și bage neamurile peste tot, chiar și în mezolitic ! Sau în epoca fierului !!

  2. Călin

    Pt neamul nostru mult mai însemnate sînt nenumăratele vestigii începînd cu mezolitic pînă la epoca fierului decît ce-au făcut nu’ş ce cotropitori.
    Sînt curios dacă Tăblițele de la Tărtăria sînt expuse la muzeu. Greu de crezut, specialişti de la noi fug ca dracu’ de tămîie de cea mai veche scriere din lume.
    Români se pot delecta zilele acestea cu expoziția „Luxul în lumea nobiliară transilvăneană”.