Premieră cu ”Mofturi”. Reîntoarcerea la I. L. Caragiale

sâmbătă, 3 octombrie, 19. 00

De ce apelăm și astăzi la replicile lui I.L. Caragiale? Probabil pentru că, de sub măștile lui Mache, Lache și Mitică, ne este mai ușor să spunem adevăruri despre școală, familie și politică, despre societate în general, adică să punem ghilimele dramaturgice peste ce gândim și n-avem curajul să spunem.

Dar Caragiale n-a fost întotdeauna un complice blând al metehnelor dâmbovițene. Iată ce-i răspundea lui Al. Vlahuță într-o scrisoare: …neamul acesta nu e un neam stricat; e numai nefăcut încă; nu e pân-acuma dospit cumsecade. E încă nelimpezit de mizeriile seculare sub care a mocnit cu junghetura frântă; încă nu crede în dreptate; încă nu poate scoate din sânu-i pe cine să-i poată comanda; încă nu știe de cine să asculte – fiindcă nu are deocamdată încredere în nimini…Fript cu lapte, suflă și-n brânză”.

Geniul dramaturgului a pus în ramă – cu umor amar – datele genetice ale societății românești de acum mai bine de 100 de ani, cauterizând cu tandrețe balcanică bubele epocii: superficialitatea, prostia fudulă, vorbăria goală, mica înțelegere a traficului de influență, nepotismul, șmecheria de doi bani, adulterul casnic și politic…O fi Caragiale etern, dar și noi – românii – avem sârguința de a ne păstra obiectivele seculare…”, a declarat regizorul spectacolului, Andrei Mihalache.

Din distribuție fac parte Vali V. Popescu, Cornel Miron, Anca Markos, Ioan Alexandru Savu, Valentin Oncu, Călin Mihail Roajdă, Miky Paicu, Alexandru Condurat, Raluca Eremei-Bîrză/Amalia Popa, Ingrid Neacșu. Decorul este realizat de Dan Felecan, iar costumele de Elena Popa.

*****

ÎNTRE CHIN ȘI AMIN”, proiecție de film în prezența regizorului la TNAMT

duminică, 4 octombrie, 19. 00

Evenimentul va avea loc în prezența regizorului Toma Enache și a actorului în rol principal Vali V. Popescu, proiecția fiind urmată de o dezbatere a peliculei urmărite.

Filmul, care a avut premiera în anul 2019, spune povestea lui Tase Caraman, interpretat de către unul dinte actorii TNAMT, Vali V. Popescu, un tânăr compozitor, care întors de la studii din Viena, este arestat la scurt timp după logodna cu iubita lui, Lia, și aruncat în iadul închisorii din Pitești, unde un amplu experiment de reeducare prin tortură este în plină desfășurare. .

Filmul a primit 25 de premii și 7 nominalizări, printre care Premiul de excelență pentru cea mai bună regie, dar și o distincție specială de excelență pentru întregul film, la The Accolade Global Competition. Premiul de excelență la The IndieFEST, festival de film internațional, care se desfășoară în San Diego, California, Statele Unite ale Americii, iar premiile acestuia sunt acordate de un juriu format din profesioniști din lumea filmului. Scenariu a fost scris de Elena Enache, Toma Enache și Eugen Cojocariu. În rolurile principale îi regăsim pe Constantin Cotimanis, Ana Pârvu, Vali V. Popescu. Kira Hagi.

Articole din aceeasi categorie