IICCMER: Încă 10 schelete de deținuți politici descoperite și recuperate, la Periprava

Campania de investigații arheologice în localitatea Periprava (jud. Tulcea), desfășurată, în perioada 8 – 18 iulie, de cercetătorii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în colaborare cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, a dus la descoperirea și recuperarea a încă 10 schelete de deținuți politici decedați în fosta colonie penitenciară.

Cercetările au fost efectuate de un colectiv de arheologi de la IICCMER și de la instituțiile muzeale colaboratoare, alcătuit din Gheorghe Petrov (coordonator), Marius Oprea, Paul Scrobotă, Gabriel Rustoiu și Horațiu Groza.

În cursul anilor 2013 și 2015-2019, IICCMER a organizat și desfășurat șase campanii de cercetări arheologice în perimetrul cimitirului lipovenesc din Periprava, unde, în perioada anilor 1959-1964, au fost înhumați un mare număr de deținuți politici decedați în colonia de muncă de la Periprava. Zona din cadrul cimitirului unde se află mormintele deținuților a fost stabilită pe baza informațiilor obținute de la localnicii mai în vârstă și de la câțiva foști angajați ai coloniei penitenciare. La suprafața solului nu au fost puse niciodată semne distinctive care să indice prezența acestor morminte.

„În campania de cercetări arheologice recent încheiată au fost practicate patru unități de săpătură sau secțiuni arheologice, care au cuprins o suprafață însumată de peste 82 de metri pătrați, în acestea fiind identificate și cercetate 10 morminte. În cele șase campanii de săpături au fost executate 18 secțiuni arheologice, în cadrul cărora au fost descoperite 54 de morminte. Dintre acestea, 51 aparțin unor deținuți, iar trei morminte aparțin unor localnici decedați în ultimele decenii, despre care se cunoaște că s-au sinucis și au fost îngropați în necropola deținuților. Din mormintele deținuților au fost extrase și recuperate osemintele a 50 de persoane. Unul dintre sicriele descoperite avea capacul deranjat și scheletul lipsă, situație care se explică prin aceea că familia defunctului a avut cândva posibilitatea să afle locul precis al mormântului, să-l deshumeze și să recupereze osemintele” – informează IICCMER.

Conform informațiilor documentare și mărturiilor unor foști deținuți politici internați în colonia penitenciară de la Periprava, decesele din acest lagăr de muncă forțată au fost cauzate de înfometare și frig, de lipsa apei potabile și a asistenței medicale, de accidentele intervenite pe fondul condițiilor de muncă istovitoare și de regimul de detenție pe care mulți l-au îndurat în lagărele și închisorile unde au fost încarcerați anterior. Unii dintre deținuți au fost uciși și prin împușcare, mai ales în cursul unor tentative de evadare. Toate acestea au fost potențate de condițiile de viață existente în Deltă și de comportamentul abuziv și violent al personalului coloniei. Din documentele oficiale rezultă că, în perioada în care unitatea a funcționat ca formațiune independentă, la Periprava au murit cel puțin 124 de deținuți, identificați nominal, în majoritate politici, dar și de drept comun – amintește IICCMER.

Conform aceleiași surse, majoritatea defuncților au fost depuși dezbrăcați în sicrie confecționate din lemn ori stufit sau, în unele cazuri, trupurile au fost înfășurate în rogojini de stuf și legate cu sârmă. Starea generală de conservare a scheletelor „era una mai mult precară, asupra celor mai multe nefiind descoperite obiecte de inventar funerar”. În doar câteva cazuri au fost descoperite și mici accesorii vestimentare, de regulă nasturi, de unde concluzia că trupurile acelor defuncți au posedat anumite articole sumare de îmbrăcăminte la momentul înhumării.

„Pentru cele 10 scheletele de deținuți descoperite și recuperate în cursul recentei campanii arheologice s-a urmat procedura legală, specifică în astfel de cazuri. Osemintele defuncților au fost demontate și recuperate în prezența unui medic legist, fiind împachetate și transportate la Serviciul de Medicină Legală din cadrul Spitalului Județean Tulcea. După examinarea medico-legală, acestea vor fi transferate pentru analize specializate la Institutul Național de Medicină Legală din București, unde se realizează și testele pentru stabilirea ADN-ului. Acest demers urmărește identificarea morților prin verificarea și compararea ADN-ului obținut din resturile scheletice ale acestora cu cel al rudelor și urmașilor în viață ai victimelor” – precizează IICCMER.

În acest sens, IICCMER face un nou apel către rudele și urmașii victimelor care au decedat în lagărul de la Periprava, precum și către toți cei care au cunoștință despre astfel de persoane, să contacteze pe orice cale institutul sau direct pe responsabilul cercetărilor arheologice, d-nul Gheorghe Petrov (tel. 0721400396), în vederea îndrumării lor către autoritățile care au în sarcină identificarea osemintelor recuperate.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie