Norica Nicolai: Nu sunt încrezătoare că România va beneficia de 80 de miliarde euro de la UE

Vicepreşedintele ALDE, Norica Nicolai, susține că nu este încrezătoare că România va beneficia de 80 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană.

Ea a precizat că nu ne putem baza decât pe bugetul Uniunii deoarece împrumutul de 750 de miliarde euro pe care Bruxeles-ul vrea să-l contracteze nu va putea fi atras decât de pe piețele asiatice, ceea ce ar declanșa un conflict de paradigmă politică.

„Nu sunt încrezătoare că România va beneficia de 80 de miliarde euro. În primul rând este vorba de un împrumut, acela de 750 de miliarde de euro, care va deveni scadent în 2026, cu un an înainte de încheierea exercițiului financiar european. Deci Uniunea se va împrumuta de pe piețele financiare. Știți foarte bine că la început rezervele au fost mari din partea țărilor nordice și a Olandei. Dar dacă ne uităm ce se întâmplă în lume, mă întreb de unde se va împrumuta Uniunea Europeană? Bani în surplus sunt doar pe piețele asiatice, însă astfel se intră într-un conflict de paradigmă politică. SUA declanșează un război împotriva Chinei, dorind să-și protejeze industria internă în timp ce UE pare a fi mai apropiată de China. Or, acest lucru va schimba paradigma politică atât la nivel NATO cât și funcționarea instituțiilor internaționale. Deci nu ne putem baza decât pe bugetul Uniunii”, a afirmat fostul europarlamentar.

Norica Nicolai a atras atenția că ideea impozitării companiilor IT nu va putea fi aplicată la nivelul UE pentru că majoritatea acestor companii sunt americane, ceea ca va atrage o rezistență foarte mare și un conflict între UE și SUA pe noile impozitări.

„Resurse în momentul de față la bugetul UE nu vor fi decât cele din contribuții. Am pierdut Marea Britanie, am pierdut un contributor net și acum guvernul de la Londra creează încă o problemă a UE pentru că Boris Jonson refuză să respecte în totalitate acordul. În aceste condiții veți vedea că vor fi probleme, în special în zona pieței muncii iar cei care nu vor avea acte de ședere în regulă vor fi trimiși acasă”, a menționat vicepreședintele ALDE.

Norica Nicolai a avertizat că foarte mulți români care lucrează în state UE vor fi loviți de criză iar țara noastră nu va fi pregătită să absoarbă o parte din diasporă în țară. „România se află într-o astfel de situație și mă tem că nu suntem pregătiți să absorbim o parte din diaspora română în țară. Am pierdut peste 500 de mii de locuri de muncă iar capacitate de a crea alte locuri de muncă nu văd. Criza îi va afecta pe toți și mulți români din Italia, Spania, Marea Britanei se vor întoarce acasă. Trebuie să găsim soluții pentru un viitor nu foarte roz, ci mai întunecat”, a spus Norica Nicolai.
C.P.

Articole din aceeasi categorie

One Response to Norica Nicolai: Nu sunt încrezătoare că România va beneficia de 80 de miliarde euro de la UE

  1. clujean

    Nu te-ai pensionit inca babornita? Urata si la chip si la interior, ce mai cauti in politica?