Prioritizarea serviciilor de îngrijire maternă – soluție pentru reducerea mortalității materne

Fundația World Vision România și Asociația Comunelor din România au anunțat că susțin prioritizarea serviciilor de îngrijire maternă și creșterea accesului la pachetele de servicii de asistență prenatală „în contextul în care rata mortalității materne în România a crescut alarmant în 2017 și este de peste două ori mai mare față de media Uniunii Europene și de trei ori mai mare decât în Slovacia, Slovenia și Bulgaria”.

”Una din 5 gravide nu a efectuat nici un examen medical înainte de naștere, în timp ce una din 4 femei din mediul rural nu are asigurare de sănătate. În plus, una din 10 nașteri și unul din 10 avorturi sunt înregistrate la minore, iar în anul 2015 au fost raportate 26.000 de sarcini la minore, numărul acestora fiind în creștere în mediul rural” – se arată într-un comunicat al Fundației World Vision România, remis presei.

„Sănătatea mamei și copilului trebuie să reprezinte prioritatea politicilor publice de sănătate, având în vedere că din 2012 valorile indicatorilor de mortalitate maternă și mortalitate infantilă sunt în continuă creștere, atât în mediul urban, cât și în cel rural. Situația este una dramatică, fiind în joc chiar viitorul acestei țări, întrucât în același timp natalitatea este în scădere drastică și migrația este masivă. Considerăm că este momentul ca barierele în calea accesului la serviciile de îngrijire maternă să fie eliminate”, declară președintele Asociației Comunelor din România (ACoR), Emil Drăghici, citat în comunicat. Acesta recomandă, la nivel local, creșterea suportului comunitar pentru viitoarele mame și extinderea rețelei de asistență medicală comunitară, precum și reconsiderarea rolului moașelor pentru comunitățile rurale. „Aceste măsuri trebuie, însă, completate de creșterea accesului la pachetele de servicii acoperite din fondurile sistemului național de asigurări pentru sănătate și programele naționale de sănătate ale Ministerului Sănătății” – consideră Drăghici.

Conform comunicatului, România nu este singura țară cu probleme la acest capitol. 830 de femei mor zilnic, din cauza complicațiilor în timpul sarcinii sau nașterii, în întreaga lume. În Europa, una din 10 femei nu are acces la servicii de asistență medicală prenatală în primele luni de sarcină, iar in 2015, peste 1800 de femei au murit dând viață. La nivel european deja se iau măsuri prin prioritizarea sănătății materne și alocarea de resurse pentru reducerea mortalității materne.

„Majoritatea acestor decese pot fi prevenite prin implementarea unui sistem integrat de servicii medicale prenatale și de planificare familială. În contextul unei politici pronatalitate a Guvernului, consider că una dintre măsurile care ar trebui adoptate este separarea fondului pentru asistența gravidelor, care să asigure și să permită accesul egal și echitabil la pachetul de servicii de îngrijire prenatală pentru toate mamele, indiferent de condiția lor socială. Este important să ne mobilizăm și să acționăm acum pentru ca nici o mamă să nu mai moară dând viață!” – declară dr. Cornelia Paraschiv Scărlătescu, managerul proiectului „Mame pentru Viață. Viață pentru Mame”, citată în comunicat.

M. T.

Articole din aceeasi categorie

One Response to Prioritizarea serviciilor de îngrijire maternă – soluție pentru reducerea mortalității materne

  1. Tudor

    A fost rea cenzura comunistă?