COPAC: Bolnavii cronici, vulnerabilizați de chiar sistemul de sănătate!

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România îi adresează public ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, propunerea și provocarea de a se întâlni cu reprezentanții pacienților și cu specialiști și a găsi soluții pentru toți pacienții din România „prin reformarea sistemului de sănătate, care și-a dovedit încă odată limitele”.

„Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a urmărit cu uimire declarațiile domnului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, potrivit căruia pacienții cu boli cronice nu și-au consultat medicii de familie în perioada de pandemie și astfel au permis să avanseze o boală preexistentă, devenind mai vulnerabili în fața infecției cu coronavirus. În acest context, ne întrebăm dacă dl ministru a mutat programele de sănătate în responsabilitatea medicilor de familie. Potrivit datelor noastre, pacienții cronici au nevoie de îngrijire în cadrul unei echipe de îngrijire, se tratează în spitale și ambulatorii de specialitate, iar acest lucru a creat o mare problemă în toată perioada din martie și până acum” – arată COPAC.

Pe bună dreptate, bolnavii cronici se întreabă: cum puteau ajuta medicii de familie pacienții dacă ulterior aceștia nu au acces în caz de nevoie în spitale, nu beneficiază de evaluările necesare, nu sunt operați și sunt puși să aștepte pe o perioadă nedefinită? ce se întâmplă cu pacienții cu HIV, tuberculoză și alte boli infecțioase, având în vedere că spitalele de boli infecțioase sunt transformate în spitale COVID pe termen nelimitat?

„Credem că pacienții cronici nu au devenit singuri mai vulnerabili, ci chiar sistemul de sănătate care trebuia să îi protejeze i-a vulnerabilizat prin neglijarea nevoilor acestor pacienți. Considerăm că dacă pacienții evită să mai meargă la medic sau în spital se datorează în bună măsură și panicii create prin modul în care s-a comunicat pe durata pandemiei” – spune președintele COPAC, Radu Gănescu.

În opinia celor care reprezintă bolnavii cu afecțiuni cronice, toată această perioadă a pandemiei a arătat „limitarea concentrării tratării pacienților cronici aproape exclusiv în spital”.

„Ne-am dori ca, în loc de critici, dl. ministru să vină cu propuneri concrete de reformare a sistemului, astfel încât pacienții cronici chiar să aibă acces echitabil la servicii medicale, tratament și să nu mai facă cozi interminabile în curțile spitalelor. Ne dorim ca pacienții cronici să aibă acces compensat la vaccinare tocmai pentru a nu deveni și mai vulnerabili” – spun reprezentanții pacienților cu afecțiuni cronice.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie