Ziua porţilor deschise la Centrul de Îngrijire și Asistență Câţcău

,,Acasă este acolo unde se află inima ta’’, acest generic înscris pe Locuințele protejate ale Câțcăului, provoacă reale reverberații sufletești când iei contact cu realitățile vieții cotidiene trăite de persoanele adulte cu dizabilități și nevoi speciale ,ce se pot bucura de condiții speciale în acest centru și case protejate.

Și cum în această săptămână, aici, a fost și Ziua porților deschise, reporterul a profitat de generozitatea celor din spatele porților larg deschise, pentru a lua pulsul activităților desfășurate în beneficiul celor 70 de persoane, al căror destin este împovărat cu diferite deficiențe locomotorii.

Cine spune că acest centru are un aspect rezidențial, nu doar prin locație, ci și prin peisagistică și dotări, nu exagerează și nici nu fabulează câtuși de puțin.

Perimetrul exterior excelează prin aranjamente florale, arbuști ornamentali, pomi fructiferi și grădină de zarzavaturi, bănci, mese și leagăne, iar interiorul, prin finisaje și dotări, poate fi acreditat cu cele trei stele ce tronează pe frontispiciul multor pensiuni turistice.

În Ziua porților deschise, nu au venit aici doar curioșii, ci și numeroase persoane ce au dorit să socializeze cu cei năpăstuiți de soartă, să îi admire cum știu să se bucure de programul artistic desfășurat pentru a le îndulci gândurile și ușura suferințele.

Vorbind despre condiții, trebuie relevat faptul că Centrul de Îngrijire și Asistență Câțcău, care numără 51 de ani de existență, a fost reabilitat în 2015 cu fonduri europene, iar pentru partea de dotări și extinderi și-au adus contribuția și unele asociații caritabile din Olanda și Elveția. În acest an, 2018, pe care, cu aleasă mândrie patriotică, l-am numit și Anul Centenarului, Centrul de la Câțcău dispune de 25 de dormitoare ce asigură un mediu ambiant confortabil, adaptat nevoilor beneficiarilor, un bloc alimentar unde se pregătesc trei mese principale zilnic și două gustări, club, sală de lectură, două săli de mese, cabinet medical, sală de tratament și 11 băi. Unitatea are o sală izolator, alta rezervată vizitatorilor, sală de fiziokinetoterapie, săli de ergoterapie, sală psihoterapie și o terasă spațioasă.

Prin grija permanentă a conducerii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, este asigurat cadrul pentru consiliere psihologică, recuperare fizică, din echipa multifuncțională nu lipsesc asistenții sociali și psihologi, fiziokinetoterapeut, kinoterapeut, opt asistenți medicali și 19 infirmieri. Pentru deplasarea celor cu probleme locomotorii sunt asigurate fotolii rulante, cadre de mers și bastoane.

În vecinătate, la cele două locuințe protejate, unde metaforic se spune: ,, Acasă este acolo unde se află inima ta”, sunt 10 camere, din care unele sunt personalizate conform dorințelor beneficiarilor, funcționalitatea și confortul promovează un stil de viață sănătos, existând, aici, chiar și terapie vocațională. În toate aceste unități de îngrijire se desfășoară activități recreative, sportive, vizionări de spectacole, sărbători ale zilelor de naștere, în terapia relaxării intrând și plimbările în sat și mediul natural cu sprijinul și însoțirea personalului de serviciu, ce fac chiar sacrificii, uneori, pentru a ușura suferințele acestor semeni.

Pilduitor au fost exemplele unor infirmiere, ba chiar și al celor două șefe de centru, doamnele Ramona Crișan și Emanuela Balint, care au dansat cu o parte din acești suferinzi în timpul spectacolului artistic desfășurat în Ziua porților deschise.

Apropo de spectacol, în preambulul acestuia, au vorbit cele două șefe de centre, directorul DGASPC Cluj, dl. Daniel Tămaș, primarul municipiului Dej, dl. Costan Morar, iar preotul parohiei ortodoxe Câțcău Ioan Mărginean, care păstorește de 35 de ani aici, a prezentat publicului și numeroșilor invitați o pilduitoare istorie a locului și a acestui centru de îngrijiri, transformările și utilitățile suferite în timp de acest centru, cuvinte de mulțumiri și considerație adresând atât generațiilor trecute cât și celor prezente.

Spectacolul dedicat celor 70 de suferinzi, care au înmănunchiat și o expoziție cu produse artizanale gândite și realizate de ei lângă pomul de iarnă, a început cu frumoase colinzi interpretate de studenți teologi clujeni. A fost un program maraton, în care a susținut un potpuriu de cântece instrumentale, în curtea centrului, fanfara municipiului Dej, însă el a fost structurat pe cântece patriotice, colinzi și muzică populară cu participarea elevilor Școlii Tudor Jarda, filiala Dej, elevii școlii din Câțcău și numeroși soliști ce au prezentat cele mai frumoase cântece din repertoriul lor.

Componenta artistică s-a încheiat cu un recital al cunoscutului interpret de muzică populară al Dejului, Felix Gălan.

Pentru gestul lor caritabil, adică fără onorarii pecuniare, artiștii au fost răsplătiți cu aplauze și mulțumiri din partea doamnei Ramona Crișan.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie

One Response to Ziua porţilor deschise la Centrul de Îngrijire și Asistență Câţcău

  1. Aiurel

    „onorariu pecuniar” e pleonasm (onorariul numai pecuniar putând fi…)