Moții – făuritori de istorie națională

Acum când fascinantele nuanțe de verde încă domină Țara Moților cu al ei dulce gust de zmeură și afine, Societatea Cultural – Patriotică ,, Avram Iancu’’ din România a organizat un inedit simpozion cu tema: ,, Moții – făuritori de istorie națională’’, la care au susținut interesante comunicări istorice cadre didactice de la Universitatea Babeș Bolyai, cercetători de la Institutul de Istorie ,, George Barițiu’’, președinți de asociații și fundații culturale.
Evenimentul, desfășurat vineri după amiază, în sala ,, Reduta’’ a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, a debutat cu intonarea imnului societății, iar deschiderea a fost făcută de președintele său, Tiberiu Groza, care a salutat întreaga prezență, subliniind faptul că acest simpozion a fost organizat în parteneriat cu Despărțământul Cluj al Astrei și Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Scopul simpozionului, a conchis președintele Tiberiu Groza, este acela de a evidenția marea contribuție a locuitorilor din Munții Apuseni la istoria Transilvaniei și la făurirea României Mari, în acest timp în care s-au împlinit 100 de ani de la semnarea tratatului de pace de la Trianon, tratat ce a recunoscut internațional realizarea istorică a constituirii României Mari.
Prima comunicare a aparținut ÎPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care și-a exprimat bucuria de a fi 20 de ani păstorul moților, evidențiind, apoi, personalitatea lui Avram Iancu, care a marcat profund istoria Transilvaniei, devenind o legendă ce a generat nu doar istorie, ci și poezie și folclor. Testamentul lui, scris la Câmpeni, acela de a-și vede națiunea fericită, nu trebuie uitat, a subliniat înaltul prelat.
Prof. univ. Ioan Bolovan, neputând să participe la acest simpozion, și-a trimis video intervenția. În comunicarea sa, de mare valoare științifică și istorică, a afirmat cu argumente inedite că zona Apusenilor este un Panteon al României, iar istoria Munților Apuseni este expresivă și prin faptele de luptă și suferință ale celor trei figuri emblematice: Horea, Cloșca și Crișan.
Între altele, istoricul Ioan Bolovan, venind în contemporaneitate, a vorbit despre îmbătrânirea și depopularea zecilor de cătune din Munții Apuseni, iar intervenția decidenților trebuie făcută acum, până nu este prea târziu pentru recuperarea și punerea în valoare a tradițiilor istorice din acest areal lipsit de infrastructură necesară valorosului și profitabilului turism montan.
O comunicare plină de exemple frământate, de viață trăită pe aceste înălțimi de atâtea generații de moți, dar și cu multă substanță lirică, a prezentat prof. Victor Bercea, președintele onorific al Societății Cultural – Patriotice Avram Iancu. El nu a uitat să repete că memoria eroilor trebuie cultivată, că azi este evidentă politica dezbinării, și că în Țara Moților se respiră un aer lipsit de ipocrizie, însă moții au oferit mult, dar au primit și primesc foarte puțin, chiar dacă au dovedit că libertatea nu se cerșește, ci se cucerește.
Directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Teodor Sălăgean a vorbit despre patrimoniul Țării Moților, ce se găsește și în inventarul de mare valoare al muzeului ce a găzduit evenimentul. O bună parte a comunicării domniei sale, ca și a celorlalți cercetători și cadre universitare, a evidențiat frământările dureroase ale vremurilor, jertfa românilor din timpul revoluției din 1784 – 1785, nefiind uitat dictatul de la Viena și alte momente istorice bine definite de prof. univ. dr. Mircea Popa, președintele Despărțământului Astra Cluj, care a subliniat, între altele, că Țara Moților este țara care ne aduce aminte, ne conștientizează de datoria care o avem față de acest pământ și acest popor.
În aceeași notă a conștientizării marginalizării și asupririi care au dus la revoluțiile bine cunoscute, ne-au convins și comunicările susținute de prof. univ. dr. Ioan Cârja, istoricul Mircea Abrudan și dr. Vasile Lechințan. Președintele Filialei Cluj a Societății Cultural – Patriotice Avram Iancu, ec. Ioan Sima, nu a evitat a-și expune dezacordul privind nelegiuirile de azi, condamnând înstrăinarea bogățiilor țării noastre și distrugerea economiei construite și agonisite prin munca istovitoare a generațiilor ce azi au pensii de mizerie, iar multinaționalele sunt marile profitoare și ne tratează în regim de colonie.
Tot în acest cadru, poetul Sandu Cătinean a recitat un tulburător poem închinat eroinei moților, Pelaghia Roșu, istoricul militar Vasile Tutula a prezentat ultimul volum al revistei de peste 230 de pagini ,, Iancule Mare’’, iar prof. univ. dr. Mircea Popa a propus reducerea numărului de parlamentari le 300 în acest an, reducerea fondurilor bugetate oferite partidelor politice și excluderea traseiștilor de pe buletinele de vot.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie