S-a asfaltat și drumul lui… Antonescu

Dacă prin multe țări dezvoltate nu sunt ușor de găsit căi de acces neasfaltate, la noi te miri, te bucuri, ba unii se mai și închină când își văd drumurile fără noroi, praf și gropi ca după bombardamente, pe care ani de-a rândul și-au distrus mijloacele de transport.

Un drum al groazei care i-a chinuit ani mulți pe locuitorii Mărișelului și de-o potrivă pe iubitorii înălțimilor montane, DJ 107 P, în sfârșit, a fost asfaltat cap- coadă. Am circulat, ieri, pe acest drum de la Gilău la Mărișel ca pe un adevărat drum al civilizației rutiere, cum găsești peste tot în Elveția, Austria sau Germania, asociind aici nu doar calitatea asfaltului, ci și frumusețea fascinantă a defileului montan în care culorile anotimpului sunt fermecătoare și-ți pătrund în suflet, înlăturând orice umbră a tristeții.

Așa trebuie să arate un drum din acest splendid areal turistic al Apusenilor, cum din ce în ce mai dichisit pare a fi și Mărișelul anului 2020 prin lucrările de modernizare a infrastructurii, obținute  prin beneficiul câtorva proiecte substanțiale, atât ca dimensiuni cât și valoare.

Primarul Viorel Ghic, la ora amiezii, în loc să-și facă campanie electorală, fiind în săptămâna… mare a alegerilor, pleca spre drumul pârtiei de schi unde urma să se toarne primul metru de asfalt din cei 7,8 km prinși în proiectul obținut prin fonduri europene în valoare de 1,1 milioane Euro. Prin implementarea acestui proiect o bună parte din drumurile comunale vor fi acoperite cu covor asfaltic, lucrare ce va potența și vânzările de terenuri pentru construirea caselor de vacanță pe aceste înălțimi ozonate din jurul pădurilor de rășinoase.

În graba sa de a nu pierde evenimentul începerii lucrărilor de asfaltare a celor 7,8 km de drumuri comunale, am mai reținut de la Viorel Ghic că la Rusești se află în construcție un modern Cămin cultural și nu de mult timp în perimetrul central al comunei s-au finalizat lucrările de canalizare pe o lungime de 1,5 km.

Prin eforturile comunei s-a reușit extinderea rețelei de curent electric până la noua Mănăstire cu hramul ,, Sfinții Brâncoveni’’ pe o lungime de cca 5,5 km, și tot din buget local au fost achiziționate tablete pentru toți elevii de clasele l – Vlll, măști și materiale pentru dezinfectare, însă una dintre cele mai surprinzătoare împliniri ale anului din zona noastră, punctează primarul,  este reabilitarea și asfaltarea drumului lui…Antonescu, ( DJ 107 T) , acel drum strategic din piatră construit de la Mărișel, peste muntele Rece, să ajungă la Turda.

Acest drum, dintre munte și cer, este abisal ce oferă privirilor atât de jos în sus cât și de sus în jos, doar el îți redă măreția Apusenilor la scara de 1/1 și asigură circuitul montan, integral asfaltat, pe ruta : Gilău – Someșul Rece – Mărișel – Măguri – Răcătău – Someșul Cald – Gilău – Cluj – Napoca. Drumul care șerpuiește pe peretele muntelui are o lungime de 11 km , balustrade metalice și chiar unele panouri solare ce asigură lumină în situația opririi pe timp de noapte, el fiind și o mare provocare pentru iubitorii acestor piscuri ce urcă până la cota altitudinii celor aproape 1300 de metri.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie