Muzeul din Bucea celor patru anotimpuri

Dacă toamna se spune că se numără bobocii, la Bucea, în una dintre cele mai frumoase zile ale lui septembrie, se numără hărnicia sufletească a preotului paroh, Mircea Dejeu și a oamenilor de bine ce sprijină permanent dezvoltarea vigorii plurivalente a acestei vetre istorice din mărginimea Apusenilor, ce ne fascinează cu frumusețile anotimpurilor sale, în care liniștea culorilor acestei toamne sunt abisale.
De câte anotimpuri slujește preotul Mircea Dejeu la Bucea, ne spune anul 1980 de când a ,, descălecat’’ aici și s-a declarat…flotant pe viață. O viață dedicată nu doar altarului, ci și comunității. Prin izbăvirile sale a construit Casa de cultură din localitate, apoi monumentul istoric dedicat eroilor căzuți în cele două războaie mondiale, Bisericuța din lemn, construită în 1791, a fost reabilitată prin a sa grijă, la fel biserica nouă, în vecinătatea căreia a ridicat o capelă cu toate dotările posibile și un altar de vară.
În septembrie 2020, preotul Mircea Dejeu reușește să inaugureze sediul unui muzeu al satului Bucea, la care și-a adus contribuția și conducerea comunei Negreni, care a pus la dispoziția inițiatorului un mic corp reabilitat al fostei școli gimnaziale.
Așadar, joi, la orele 18, în curatul și plăcutul centru civic al Bucei, a avut loc acest eveniment cu rezonanță istorică și culturală la care au participat mai mulți preoți din cercul pastoral Bucea, protopopul Huedinului, Dan Lupuțan, primarul comunei Negreni, jr. Dorin Constantin Manea, viceprimarul Vlad Daniel Nistor, corul bărbătesc ,, Craii Măgurii’’ și numeroși localnici, parte din ei îmbrăcați în frumoasele costume tradiționale.
Evenimentul a fost deschis cu intonarea Imnului Național de către ,, Craii Măgurii’’, apoi preotul Mircea Dejeu a subliniat importanța creării acestui muzeu al satului. Preotul a subliniat că inaugurarea muzeului constituie un început care va continua, precizând că aici își găsesc binemeritatul loc sute de obiecte de mare valoare adunate în 40 de ani de când slujește aici. El a ținut să aducă mulțumiri administrației publice pentru implicare și elevilor Larisa Merca, Călin Criste și Cosmin Criste, elevi la Liceul ,, Octavian Goga’’ din Huedin, răbdătorii șlefuitori ai pieselor ce a rezistat vremurilor.
După slujba de sfințire și binecuvântare a muzeului, preotul Mircea Dejeu a invitat grupuri mici de participanți să viziteze muzeul care are exponate în trei săli distincte: camera obiectelor țărănești tradiționale, camera uneltelor agricole și gospodărești și camera religioasă. La intrare, fiecare vizitator a primit mască și soluție de dezinfectat mâinile, au fotografiat și filmat sutele de obiecte, între care multe au vechime de sute de ani.
Programul după amiezii a cuprins și vizita la bisericuța monument istoric, construită în 1791, de la a cărei înălțime se vede limpezimea Crișului Repede și mare parte din geografia acestor ținuturi de interferență a Bihorului, Sălajului și Clujului.
În sala de spectacole a Casei de cultură a avut loc lansarea albumului ,,Bucea celor patru anotimpuri’’, un volum semnat de preotul Mircea Dejeu și Arthur Lonay, volum ce cuprinde 250 de imagini color.
În debutul lansării, corul bărbătesc ,,Craii Măgurii’’ au interpretat Imnul satului Bucea, iar despre nașterea acestui impresionant volum a vorbit coordonatorul Mircea Dejeu, mulțumind sponsorilor și contribuabililor sub toate formele la această reușită, pe care au apreciat-o cum se cuvine primarul comunei, Dorin Constantin Manea, prof. univ. Aurel Codoban, editorul Vasile George Dâncu și fostul ministru Aurelia Cristea.
Remarcabilă este prefața semnată de scriitorul, dramaturgul și umoristul Cornel Udrea, care în șase pagini reușește să motiveze apariția acestui album nu doar metaforic, ci și prin sinteticul periplu existențial – istoric al acestei părți sfinte de pământ românesc îngrijit cum se cuvine nu doar de generațiile trecute, ci și de gospodarii de azi binecuvântați de preotul Mircea Dejeu.
,, O așezare unde, cu siguranță, într-un demult al timpului tânăr , a înnoptat și Dumnezeu la casa unui om…Într-o răsturnare de clepsidră, să spunem biserica de lemn este un monument istoric, cea mai veche construcție aparținătoare comunei Negreni, și merită , într-adevăr, toată atenția…fiind o capodoperă a arhitecturii lemnului din Transilvania, realizată după tipicul vechilor case țărănești din Munții Apuseni. Anotimpurile satului Bucea, o intrare în cosmogonia fermecată și fermecătoare a străvechilor așezări românești, reprezintă o revelație pentru ochiul și sufletul privitorului pentru că aici succesiunea anotimpurilor înseamnă și succesiunea biologică. Anotimpurile satului, ale vârstelor perindate, muzica lăuntrică a peisajului înstelat de frumusețe permit gândului să îndrăznească să-și închipuie că și Vivaldi, cu Anotimpurile sale, a trecut cândva prin Bucea, lăsând o urmă care există, dar nu se vede, putând fi simțită pe zăpada neîntinată’’. La finalul evenimentului, cei prezenți au primit câte un album cu autograf iar cei trei elevi au fost distinși cu câte un premiu oferit de preotul Mircea Dejeu.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie