Ziua Mondială a Somnului, la Cluj-Napoca

Sub sloganul ,,Sleep Soundly, Nurture Life” („Dormind bine, preţuieşti viaţa”), Societatea Română de Pneumologie, Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Iuliu Haţieganu” şi Linde Home Care Romania, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Cluj, organizează, în perioada 17-18 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, o campanie de informare şi conştientizare a importanţei diagnosticului şi tratamentului tulburărilor de somn.

Potrivit unui comunicat al CJ, remis presei, vineri, 17 martie, între orele 8:30 – 10:30, în incinta Spitalului de Pneumoftiziologie ,,Leon-Daniello” (str. B. P. Haşdeu nr. 6), Secţia Pneumoftiziologie III, va avea loc Ziua porţilor deschise ale Laboratorului de Somn, coordonat de  prof. univ. dr. Doina Todea. De asemeni, în zilele de vineri, 17 martie, şi sâmbătă, 18 martie, între orele 12:00 – 18:00, vor rula proiecţii informative şi educative pe această temă, în cadrul Centrului Comercial ,,Iulius Mall” Cluj-Napoca, cei prezenţi beneficiind de oportunitatea de a câştiga, prin tragere la sorţi, una din cele cinci diagnosticări poligrafice gratuite la Laboratorul de Somn din incinta Spitalului de Pneumoftiziologie ,,Leon-Daniello”.

,,Ziua Mondială a Somnului”, celebrată la nivel global vineri, 17 martie, are ca scop „aducerea în atenţia publicului larg a problemelor legate de somn, în condiţiile în care o treime din viaţa noastră o petrecem dormind”.

„Este importantă calitatea somnului, sau mai exact: cum dormim noaptea? ne odihnim bine în cursul nopţii? Reducerea duratei de somn, un program de somn variabil şi o calitate modestă a somnului pot determina afectarea performanţelor cognitive/ lipsa vigilenţei, lipsa de putere de concentrare, probleme de memorie sau de reţinere a informaţiilor, probleme serioase de sănătate – obezitate, sistem imunitar scăzut, diabet, hipertensiune arterială, anumite forme de cancer. Persoanele care reuşesc să doarmă fără întrerupere au şanse scăzute de HTA, diabet, obezitate sau alte boli cronice” – spun specialiştii.

Potrivit acestora, lipsa somnului se asociază cu numeroase probleme psihologice, ca depresia, anxietatea sau psihoza. Sunt trei elemente ale unui somn de calitate: durata somnului să fie suficientă, aşa încât persoana să fie odihnită şi aptă în următoarea zi; continuitatea – perioadele de somn să fie netulburate şi fără fragmentare; profunzimea – somnul să fie destul de adânc, încât să fie reconfortant.

„Se ştie că peste un milion de români suferă de tulburări ale somnului, dintre care doar aproximativ jumătate sunt diagnosticaţi. Campania îşi propune să atragă atenţia asupra tulburărilor de somn, cu mesajul că acestea pot fi ameliorate, identificarea lor fiind vitală. Tulburările somnului reprezintă un factor de risc major privind accidentele rutiere şi la locul de muncă, hipertensiunea arterială, accidente vasculare cerebrale, diabetul zaharat, sindromul metabolic, scăderea libidoului etc. Dintre cele peste 80 de boli ale somnului, sindromul de apnee în somn este cel mai frecvent întâlnit. Apneea reprezintă întreruperea respiraţiei în timpul somnului pentru cel puţin 10 secunde. În România se estimează că sunt 550.000 adulţi cu apnee în somn” –precizează organizatorii campaniei de informare.

Potrivit prof. dr. Doina Todea, coordonatoarea Laboratorului de  Somnologie din incinta Spitalului de Pneumoftiziologie ,,Leon-Daniello”, apneea este sub-diagnosticată, iar efectele lipsei tratamentului pot fi foarte serioase, determinând uneori moarte subită în timpul somnului. „Frecvent se întâmplă ca persoanele să prezinte hipertensiune nocturnă, care ulterior devine diurnă şi rezistentă la medicaţie, iar din această cauză inima începe să sufere. Cei care au apnee asociază mai frecvent diabetul zaharat, tulburarile metabolice sau patologia neurologică. Din cauza lipsei cronice de somn poţi să devii depresiv sau să ai insomnie. Somnul insuficient şi problemele de somn reprezintă o problemă serioasă de sănătate publică şi de ordin social”, declară prof. dr. Doina Todea, citată în comunicat.

Ziua mondială a somnului, marcată, anual, în ziua de vineri a celei de-a doua săptămâni întregi a lunii martie, este o iniţiativă a Asociaţiei Mondiale a Medicinii Somnului, cu scopul de a atrage atenţia asupra impactului pe care tulburările de somn îl au atât asupra individului, cât și asupra societăţii.

M. T.

Articole din aceeasi categorie