Ziua Mondială a Diabetului

Ziua Mondială a Diabetului (ZMD) este marcată în fiecare an în data de 14 noiembrie, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății. Această zi este marcată la nivel internațional din 1991. ZMD reprezintă o oportunitate globală de sensibilizare și de inducere a schimbării în prevenirea bolii și a accesului la testare și tratament, ca răspuns la preocupările tot mai serioase legate de diabet, ca amenințare pentru sănătatea publică.

Scopul acestei campanii este o mai bună informare a persoanelor care suferă de diabet, reprezentând și o modalitate de implicare a publicului larg.

Tema campaniei pentru anii 2018-2019 este ,,Familia și diabetul”, iar obiectivele campaniei sunt creșterea gradului de conștientizare a efectelor diabetului, promovarea rolului familiei în managementul bolii, îngrijire, prevenire și educație privind diabetul zaharat.

Sloganul campaniei 2018 este „Diabetul preocupă fiecare familie”.

În prezent, la nivel mondial,1 din 11 persoane are diabet (425 milioane de persoane), 1 din 2 adulți cu diabet nu e diagnosticat (212 milioane), în jur de 1 milion de copii și adolescenți au diabet tip 1 și 12% din cheltuielile globale pentru sănătate sunt pentru diabet.

În anul 2017, în România erau înregistrate 1.785.300 cazuri de diabet la adulți cu vârste între 20 și 79 de ani, cu o prevalență de 12,4%. Peste 70% din cazuri afectează persoane trecute de 60 de ani, cu o pondere mai mare a diabetului la femei, cu aproximativ 17% mai multe cazuri decât la bărbați. Deoarece în multe cazuri diabetul zaharat rămâne nediagnosticat, numărul persoanelor care au diabet ar putea fi mult mai mare.

Măsurile simple pentru stilul de viață s-au demonstrat a fi eficiente în prevenirea sau amânarea debutului diabeului tip 2. Familiile joacă un rol cheie în abordarea factorilor de risc pentru diabetul tip 2.

Pentru a preveni diabetul tip 2 este recomandabil pentru oricare persoană: să atingă și să mențină greutatea corporală normală; să fie activă fizic – cel puțin 30 minute de activitate regulată, zilnic, moderată ca intensitate; să mănânce alimente sănătoase, cu evitarea aportului de zahăr și grăsimi saturate; să evite consumul de tutun – fumatul crește riscul de diabet și boli cardiovasculare.

Director executiv DSP Cluj
Dr. Mihai Moisescu-Goia

Articole din aceeasi categorie