Ziua Mondială a Bolnavului, celebrată la Dej

PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, s-a aflat duminică seara în mijlocul credincioşilor greco-catolici din Dej, reuniţi la capela cu hramul „Sfinţii doctori fără de arginţi şi făcători de minuni Cosma şi Damian”, din incinta Spitalului Municipal Dej. Prezenţa Preasfinţiei Sale a fost prilejuită de celebrarea Zilei Mondiale a Bolnavului şi a săvîrşirii slujbei de parastas pentru sufletul Mons. Alexandru Nicula, Protopop Onorar și Prelat Papal, care a trecut în august 2015 la cele veșnice, împlinindu-și pelerinajul pămîntesc la 102 ani de viață și 75 de ani de preoţie.

Întîmpinat cu căldură de numeroşii credincioşi prezenţi la eveniment, de bolnavi şi de personalul medical Ziua-Bolnavului-1din spital – alături de care s-au aflat primarul Costan Morar, viceprimarul Aurelian Mureşan, directorul spitalului, dr. Mihai Pandrea, dar şi pictorul iconar Adrian Topan, cel care a realizat frescele din capelă – PS Florentin Crihălmeanu a oficiat slujba de vecernie, împreună cu un sobor de preoţi, din Dej şi din zonă. Slujba de vecernie s-a încheiat cu o emoţionantă „rugăciune pentru bolnavii aflaţi în spitale, pentru cei bătrîni şi singuri, pentru cei în suferinţă”, precum şi pentru cadrele medicale şi familiile chemate să aducă alinare acestora.

Deoarece, aşa cum scrie Papa Francisc în mesajul său pentru Ziua Mondială a Bolnavului 2016, deşi „credința nu face să dispară boala, durerea, sau întrebările care derivă din ea”, oferă în schimb „o cheie cu care putem descoperi sensul cel mai profund a ceea ce trăim. O cheie care ne ajută să vedem cum boala poate să fie calea pentru a ajunge la o apropiere mai strînsă de Isus, care merge alături de noi, împovărat de Cruce”.

Ziua Mondială a Bolnavului este sărbătorită anual de Bisericile Catolică şi Greco-Catolică, fiind instituită de Papa Ioan Paul al II-lea în 1992, în cadrul celei de a 75-a aniversări a revelaţiilor de la Fatima. Ziua Ziua-Bolnavului-2Bolnavului a fost fixată pentru 11 februarie deoarece în acea zi, în anul 1984, a fost proclamată prima Scrisoare Apostolică „Salvici doloris” din istoria Bisericii, dedicată valorii suferinţei umane. În această Scrisoare Apostolică, papa s-a referit la învăţăturile Evangheliei despre suferinţă, spunînd: „Vă rugăm pe toţi cei care suferiţi să ne sprijiniţi. Pe voi, care sînteţi slabi, Vă rugăm să deveniţi izvorul puterii pentru Biserică şi umanitate. În lupta îngrozitoare dintre forţele binelui şi răului, dusă pe scena care este lumea contemporană, suferinţa voastră întru unirea cu Crucea lui Hristos să fie mai presus”.

În ce priveşte capela cu hramul „Sfinţii doctori fără de arginţi şi făcători de minuni Cosma şi Damian”, aceasta a fost deschisă în Spitalul Municipal Dej în anul 1993, prin grija preotului Gheorghe Boroş, căruia i-au urmat în pastoraţie preoţii Laurenţiu Biriş şi Isidor Moholea, acesta din urmă, unul dintre „stîlpii credinţei din zona Dejului încă din timpul persecuţiei comuniste”. Şirul preoţilor este continuat de pr. Lorand Viman, capelanul actual, avînd misiunea de a încuraja bolnavii, de a-i ajuta să înţeleagă că Dumnezeu este mereu aproape de ei.

M. Vaida
Foto: Vasile Blăjan

Articole din aceeasi categorie