Conferința Episcopilor Catolici din România are un nou președinte

Episcopii diecezani romano-catolici și episcopii eparhiali greco-catolici din țara noastră l-au ales, miercuri, pe arhiepiscopul mitropolit de București, mons. Aurel Percă, în funcția de președinte al Conferinței Episcopilor din România (CER).

Potrivit unui comunicat al CER, arhiepiscopul Aurel Percă va continua mandatul de trei ani început de Înaltpreasfinția Sa Ioan Robu în luna mai 2019, fiind, conform Statutului CER, coordonatorul lucrărilor ședințelor comune și reprezentantul episcopatului catolic și al Bisericii Catolice din România.

„Funcția de președinte CER a mons. Ioan Robu, actualmente arhiepiscop emerit de București, a încetat odată cu acceptarea din partea Sfântului Părinte Papa Francisc a retragerii sale din misiunea deținută în Arhidieceza de București, la împlinirea vârstei de 75 de ani, conform canoanelor Bisericii Catolice. Prima misiune de reprezentare a noului președinte CER va avea loc chiar săptămâna aceasta, în 25-26 septembrie, când ÎPS Aurel Percă va participa la reuniunea plenară online a Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE), organism bisericesc care reunește toți președinții Conferințelor Episcopale de pe continentul european (nu doar din Uniunea Europeană)” – se precizează în comunicatul CER.

Conform statutului, mandatul de vicepreședinte CER continuă să fie exercitat de arhiepiscopul major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Preafericirea Sa Cardinal Lucian Mureșan.

Conferința Episcopilor din România, care se întrunește de două ori pe an, îi reunește pe toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din România și exprimă „unitatea Bisericii locale și comuniunea cu Urmașul lui Petru, Sfântul Părinte Papa”. Din cauza pandemiei, anul acesta întâlnirea a fost amânată de două ori.

M. T.

Articole din aceeasi categorie