Zi de bucurie la Centrul pentru persoane fără adăpost „Sfîntul Ioan al lui Dumnezeu”

„Postul alimentar are anumite limite legate de vîrstă, de starea de sănătate, ş.a., dar postul spiritual ne obligă pe toţi. Postul spiritual înseamnă în primul rînd un timp de apropiere de Dumnezeu, un timp în care să încercăm mai mult să ne sfinţim, un timp de convertire, de întoarcere de la rău spre bine. Cum sintetizau Părinţii Bisericii, postul este abţinerea de la păcat” – a arătat PS Florentin Crihălmeanu, în cuvîntul de învăţătură rostit în Catedrala episcopală duminică, 8 martie – duminica iertării şi vindecării paraliticului

În aceeaşi zi, după amiază, un exemplu al iertării şi învierii din paralizia păcatului a fost oferit şi prin Zi-de-bucurie-1momentul sărbătoresc organizat la Centrul pentru persoane fără adăpost „Sfîntul Ioan al lui Dumnezeu”, situat pe str. Petofi Sandor nr. 10, Cluj-Napoca, şi coordonat de Uniunea Creştină din România (UCR). La invitaţia preşedintelui UCR, pr. vicar Ioan Mătieş, PS Florentin a vizitat acest centru care împlineşte, în acest an, 10 ani de existenţă. În capela ce funcţionează aici, de la ora 17:00 a avut loc oficiul Orei a IX-a, în prezenţa celor 10 locatari ai centrului, majoritatea alcoolici abstinenţi, a angajaţilor UCR şi a membrilor implicaţi în proiectele caritative ale asociaţiei.

PS Florentin a amintit „cît de important este să ştim că în societatea în care trăim există oameni care au nevoie de ajutorul nostru, cît de importantă este credinţa celor pe care Dumnezeu i-a dăruit cu multe talente şi cu o situaţie bună, faţă de cei care, poate fără voia lor, s-au născut într-un anumit context, în familii defavorizate, au avut o serie de neîmpliniri în viaţa lor şi au ajuns în situaţii defavorizate”. „Rolul nostru este să-i ajutăm prin credinţă şi, de aceea, mulţumesc pr. vicar Ioan Mătieş, care îndeplineşte o Zi-de-bucurie-2sarcină foarte dificilă cu Uniunea Creştină” – a spus PS Florentin.

Au fost aduse mulţumiri şi preoţilor care păstoresc această comunitate, iar apoi PS Florentin a adresat un cuvînt de laudă „pentru acei oameni care au acceptat asceza, rupîndu-se de mediul în care viaţa i-a adus, şi au avut curajul să înceapă un alt drum”.

Pr. Ioan Mătieş, preşedinte UCR din 1999, a prezentat „lucrarea lui Dumnezeu care se săvîrşeşte în acest loc”. „Ordinul călugăresc Fate bene fratelli, care îl are ca şi patron pe Sf. Ioan al lui Dumnezeu, a cumpărat casa şi a construit capela cu gîndul de a desfăşura un program social.  O vreme au preluat Fraţii Bazilieni acest loc şi, în urmă cu 10 ani, capela a fost redeschisă şi s-a întemeiat centrul pentru cei sărmani, mai întîi pentru alcoolicii fără adăpost. În acel moment, în cadrul UCR funcţiona de 4 ani grupul de Alcoolici Anonimi, şi între aceştia erau oameni fără adăpost, care erau abstinenţi, dar pe stradă. Prin colaborarea cu Ordinul Fate bene fratelli şi cu Fraţii Bazilieni, s-a primit casa în care s-a deschis Centrul pentru persoane fără adăpost, o parte din ei fiind alcoolicii abstineneţi. Timp de 10 ani, intervenţia lui Dumnezeu s-a făcut simţită de nenumărate ori, aici” – a spus pr. Ioan Mătieş.

În continuare, PS Florentin a vizitat şi a binecuvîntat Centrul „Sf. Ioan al lui Dumnezeu”, s-a întîlnit cu cei care locuiesc în el, le-a ascultat povestea şi au discutat îndelung.

Articole din aceeasi categorie