Zeci de mii de pelerini, la Mînăstirea Nicula

Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuţ, a oficiat, joi, Sfînta Liturghie, la Mănăstirea Nicula, la sărbătoarea creştină a Adormirii Maicii Domnului şi de hram a vestitului lăcaş de cult, în prezenţa a aproximativ 60.000 de credincioşi din întreaga ţară.

La ceremoniile creştine de la Nicula au participat, la invitaţia mitropolitului Andrei Andreicuţ, protopul Daciei Ripensis din Valea Timocului, Alexandru Bojan, episcopul ortodox romîn al Spaniei şi Portugaliei, Timotei Lauran, Icoana ortodoxa Niculaarhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, Ignatie Mureşanul, şi episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Vasile Someşanul. Printre participanţi mireni s-au numărat prefectul Gheorghe Vuşcan, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, deputaţii Aurelia Cristea (PSD) şi Radu Zlati (PNL), precum şi primari din judeţul Cluj.

Mitropolitul Andrei Andreicuţ a conferit, după oficierea liturgică, distincţia “Crucea Transilvană” protopopului Alexandru Bojan, singurul cleric care a reuşit să construiască un lăcaş de cult românesc, de rit ortodox, în Serbia, la Mălainiţa.

“Suntem fraţi cu toţii, indiferent unde locuim. Maica Domnului ne adună pe toţi aici, ne leagă, ne întăreşte, face legăminte între noi ca să nu pierdem legătura între noi unii cu alţii, oricît am fi de departe”, a spus mitropolitul Andrei Andreicuţ, în timp ce îi înmîna protopului Alexandru Bojan cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Clujului.

În cuvîntul adresat pelerinilor, înaltul ierarh a evidenţiat rolul familiei în societate şi a deplîns ruperea ei, prin divorţ. “Familia este celula de temelie a societăţii omeneşti şi are un rol esenţial în mersul înainte al societăţii. Familia tradiţională suferă, intră într-o criză. În ultima vreme, divorţurile s-au triplat şi mă doare sufletul cînd aud despre atîtea divorţuri. Criza familiei este o criză a societăţii contemporane. Observăm ce se întîmplă, se vorbeşte tot mai des de uniune consensuală, se fac căsătorii de probă, dar un lucru şi mai grav este că se vorbeşte de căsătorii între persoane de acelaşi sex. Biserica noastră militează pentru stipularea în Constituţie că familia este formată dintr-un bărbat şi o femeie şi copilaşii lor. (…) Familia reflectă misterul Sfintei Treimi”, a explicat mitropolitul Andrei Andreicuţ.

Înaltul ierarh a subliniat că “o casă în care nu este preocupare religioasă, duhovnicească, nu o putem numi o casă creştină. (…) O rugăm pe Maica Domnului să intervină la Domnul Hristos să întărească familiile noastre”, a afirmat mitropolitul.

Pentru pelerinii care au venit şi în acest an să venereze celebra Icoană a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula – pictată în anul 1681 de meşterul Luca din Iclod – şi pentru a lua parte la evenimentele tradiţionale închinate Sfintei Maria au fost pregătite 16.000 de porţii de sarmale şi cozonaci.

Articole din aceeasi categorie