Vieți salvate de companiile care au redirecționat 20% din impozitul pe profit pentru dotarea maternităților

Mii de vieți au fost salvate în ultimii ani de Organizația Salvați Copiii România, în urma dotării maternităților cu aparatura necesară salvării copiilor născuți prematur.

Numai din fondurile colectate între 2012 și 2017 din direcționarea a 20% din impozitul pe profit, Salvați Copiii a dotat maternitățile din România cu aparatură în valoare totală de 1.679.504 de euro. Persoanele juridice sunt încurajate să sprijine în continuare acest demers, organizația menționând că „suma direcționată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2018. Această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero”.

„În România, aproape 1 din 10 copii se naște prematur și are nevoie de asistență medicală adecvată încă din primul minut de viață, pentru a supraviețui și pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă față mediului extern. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre acești copii mor (Raport WHO Born too soon). În Regiunea Nord-Vest, rata medie a mortalității infantile a fost, în 2017, de 7,1 la mie. Defalcat pe județe, în Bihor rata mortalității a fost de 6 la mie, în Bistrița-Năsăud de 8,8 la mie, în Cluj de 4,8 la mie, iar în Satu Mare de 7,8 la mie (date aflate în lucru la INS, decembrie 2018). Numai în această regiune, Salvați Copiii România a donat 24 de echipamente medicale, imperios necesare supraviețuirii nou-născuților din secțiile de neonatologie din localitățile: Oradea, Cluj-Napoca, Baia-Mare, Zalău, Satu-Mare și Bistrița. În total, investiția s-a ridicat la suma de 192.000 de euro” – arată organizația Salvați Copiii.

Potrivit reprezentanților organizației, principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

În ultimii șapte ani, Salvați Copiii România a investit aproape 4 milioane de euro în dotarea a 88 de maternități și secții de nou-născuți din 41 de județe ale țării, cu aproximativ 515 echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 42.000 de prematuri.

„Lucrăm îndeaproape cu medicii, pentru ca efortul nostru să acopere vulnerabilitățile reale ale maternităților. E nevoie de investiție consistentă, de responsabilitate socială, pentru că de sistemul medical depindem cu toții. De aceea este atât de important acest mecanism de direcționare a 20% din impozitul pe profit, pentru că înseamnă implicare și efort conjugat” – declară Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Organizației Salvați Copiii România.

Companiile se pot implica în dotarea maternităților, prin sponsorizarea organizației, potrivit Codului Fiscal. Contractul de sponsorizare se poate descărca de pe site-ul Salvați Copiii România.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie