Vasile Astărăstoae: Cardul de sănătate nu trebuie să permită accesul la multe date personale

Cardul de sănătate nu trebuie să fie un instrument care să permită accesul la multe date personale, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.

“Concentrarea unor informaţii într-un singur loc, la care să aibă acces autorităţile statului şi fără să existe mijloace performante de a le proteja, este un mare pericol pentru orice cetăţean, pentru că, dacă are acces o firmă de asigurări, Astarastoaedintr-o dată îţi fixează o altă primă de asigurare”, a afirmat, într-un interviu acordat AGERPRES, Vasile Astărăstoae.

Potrivit acestuia, cardurile de sănătate au scopul de a urmări cheltuirea fondurilor în sistemul de sănătate şi ele trebuie să cuprindă, în afară de datele de identificare, doar aspecte care ţin de circuitul banilor. “Într-adevăr, că a primit o reţetă, nu ce a primit pe reţetă, ci valoarea reţetei. Este asigurat sau nu este asigurat, care este fondul pe care îl are la dispoziţie. Strict date financiare”, a explicat Vasile Astărăstoae.

El a susţinut că nu medicul trebuie să distribuie cardul de sănătate, acest lucru fiind în dezavantajul pacientului. “Noi, de la început, am spus că medicul nu este cel care – şi nicăieri în lume – nu este cel care trebuie să distribuie cardurile, pentru că nu medicul a dorit aceste carduri. Aceste carduri le-a dorit organizatorul de sănătate şi finanţatorul. El doreşte să-şi urmărească ce se întîmplă cu banii lui. Dacă doreşte, să găsească el o modalitate prin care să le distribuie”, a arătat reprezentantul CMR.

„Sperăm ca în Guvern să se găsească fonduri pentru creşterea veniturilor rezidenţilor”

Vasile Astărăstoae speră ca în Guvern să se găsească fonduri pentru ca veniturile medicilor rezidenţi să crească.

În acelaşi interviu acordat AGERPRES, acesta a afirmat că solicitarea privind alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate a fost acceptată de ministrul Eugen Nicolăescu, care a transmis reprezentanţilor Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate că va prezenta în Guvern un grafic în acest sens.

“Solicitarea de 6% din PIB pînă în 2016 este acceptată. Noi am propus însă şi un grafic (…) pe care ministrul a promis că-l va prezenta în Guvern şi se va discuta în Executiv, în aşa fel încît gradual, în fiecare an, fondurile alocate către Sănătate să crească. Cînd vorbim despre alocarea din PIB nu vorbim numai despre o alocare bugetară, ci vorbim şi de mecanisme care să atragă şi alţi bani în sistemul de sănătate, mecanisme care implică însă şi nişte schimbări legislative”, a spus reprezentantul CMR.

El s-a arătat împotriva propunerii Ministerului Sănătăţii ca din economiile din interiorul sistemului să fie mărite salariile rezidenţilor cu 2 pînă la 20%, procent care, în opinia sa, nu reprezintă absolut nimic. “Singurul lucru în care încă nu am ajuns la un acord este cel legat de veniturile medicilor rezidenţi începînd cu acest ultim trimestru. Varianta Ministerului Sănătăţii este ca din economiile din interiorul sistemului să se crească aceste venituri, dar nu se poate – între 2 şi 20%, ceea ce nu reprezintă absolut nimic. Toată lumea este de acord că veniturile trebuie să se dubleze la medicii rezidenţi, se blochează cînd este vorba de finanţare. Noi nu am fost de acord, din interiorul sistemului, pentru că sistemul şi aşa este subfinanţat. Dacă procedezi ca la anteriul lui Arvinte, taie ăştia 20% de undeva ca să-i aduci aici, şi rămîne un gol dincolo, care uneori, pentru unele unităţi medicale, poate să fie o acţiune fatală, nu mai are absolut niciun ban”, a explicat Astărăstoae.

Potrivit acestuia, soluţia propusă de membrii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate a fost trecerea rezidenţilor la Ministerul Educaţiei, variantă care nu a fost agreată. “Soluţia pe care noi am dat-o şi nu ştiu de ce nu a fost agreată a fost trecerea rezidenţilor la Ministerul Educaţiei. Trecînd la Ministerul Educaţiei, cum este în 23 din cele 27 de ţări din UE, salariile se transformă în burse, bursele nu sînt nici purtătoare de impozit pe persoană, nici purtătoare de impozit pe angajator şi fără să mai umble la anvelopa salarială, deci fără să mai ceri alţi bani, dintr-o dată poţi să acoperi. Într-adevăr, acest lucru ar crea la veniturile de la buget, deci nu la anvelopa salarială, un deficit, dar deficitul este nesemnificativ. În aceste condiţii pichetările continuă şi noi sperăm ca în Guvern să se găsească aceste fonduri, încît veniturile medicilor rezidenţi să crească”, a mai spus Vasile Astărăstoae.

 

Articole din aceeasi categorie