Un sfert de secol de la translarea vechii biserici a mănăstirii Rîmeţ

Manastirea_Ramet_biserica_veche_img-0547Un sfert de secol s-a împlinit joi de la translarea vechii biserici a mănăstirii Rîmeţ, construite în secolele XIII-XIV, care, în august 1988, a fost ridicată cu peste doi metri, operaţiune realizată sub coordonarea inginerului Eugen Iordăchescu, cel care a iniţiat şi proiectul de mutare a unui bloc de locuinţe de pe Platoul Romanilor din Alba Iulia.

Pictura vechii biserici, care prezintă o importanţă deosebită pentru istoria artei medievale, a fost afectată de-a lungul secolelor de umiditatea provocată de pînza freatică. Chiar dacă de-a lungul timpului au fost executate mai multe lucrări pentru eliminarea infiltraţiilor a fost necesară translarea bisericii. Astfel, în vara lui 1988, biserica veche, monument istoric, a fost salvată prin ridicarea ei cu 2,08 metri. Operaţiunea de ridicare a lăcaşului de cult a fost realizată sub coordonarea aceluiaşi inginer care a mutat cîteva zeci de metri un bloc de locuinţe din Alba Iulia, respectivul imobil avînd inclusiv locatari în el în momentul translării.

În vechiul lăcaş al mănăstirii Rîmeţ, la piciorul Sfintei Mese se află un izvor cu apă tămăduitoare, care nu a secat niciodată.

O inscripţie slavonă din 2 iulie 1377, consemnată pe un al treilea strat de pictură al cărui substrat este peretele de piatră, aminteşte de Sfîntul Ghelasie, arhiepiscop al locului.

Cea mai veche mănăstire din Transilvania, Rîmeţ, are mai multe hramuri. Biserica veche are două hramuri, de Izvorul Tămăduirii, sărbătoare din Săptămîna Luminată, şi de Praznicul Adormirii Maicii Domnului, în 15 august. Hramul de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel este al bisericii noi, ridicate între 1982 şi 1986.

Mănăstirea de la Rîmeţ adăposteşte o raclă cu mai multe sfinte moaşte, precum şi icoana Maicii Domnului Pantanassa, vindecătoare de cancer şi făcătoare de minuni, primită din partea Mănăstirii Vatopedi din Muntele Athos în deceniul trecut.

Aşezămîntul monahal este situat în Munţii Trascăului, la circa 20 de kilometri distanţă de oraşul Teiuş. În 3 octombrie 1955, mănăstirea Rîmeţ, prin hotărîrea Sfîntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost transformată din mănăstire de călugări în mănăstire de maici. Ea are ca şi obşte aproximativ o sută de monahii şi surori, conduse de maica stareţă Ierusalima Ghibu.

Articole din aceeasi categorie