Un apostolat modern al Bisericii

În eterul sărbătorii Sfintelor Paști de acum 20 ani, alături de vestirea Învierii Domnului, era inaugurat, la 1 mai 1999, la Cluj-Napoca, postul de Radio Renașterea al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului. Prin acest gest simbolic se împlineau speranțele pentru o misiunea mai eficientă și convingătoare a Bisericii în noul orizont al modernității. Prin acest mijloc de comunicare modern și eficient, Biserica a urmărit în aceste două decenii prelungirea mesajului evangheliei de la altar și amvon spre oameni și lume, încercând să apropie suflete și oameni și să construiască o comuniune de viață creștină.

De la început, oferta emisiunilor postului de Radio Renașterea s-a adresat unui spectru larg de ascultători, copii, tineri, adulți, bătrâni, urmărind să cultive și să educe în spiritul valorilor spiritualității creștine. Grila de programe cuprinde emisiuni cu caracter religios, cultural, social, muzical și informativ, emisiuni ce se doresc a fi spații de întâlnire și dialog dintre Evanghelie și sensibilitățile omului contemporan. În fiecare duminică și sărbătoare, dar și în zilele de peste săptămână, postul de radio transmite Sfânta Liturghie și Vecernia din Catedrala Mitropolitană, venind în întâmpinarea acelor credincioși, destul de mulți, care din diferite pricini (bolnavi în spitale sau acasă, bătrâni) nu pot merge la Biserică.

Redacția cuprinde patru departamente: teologic, social, cultural-muzical și informativ, în care lucrează 20 de redactori. Colectivul redacțional este format din oameni tineri și foarte tineri, cu studii diferite: teologie în cea mai mare parte, dar și muzicologie, filologie, filozofie, teatru, jurnalism.

Activitatea postului de Radio Renașterea este susținută de numeroși colaboratori: preoții profesori de la Facultatea de Teologie și Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, teologi, scriitori, profesori, medici, juriști, folcloriști, muzicologi, artiști, profesori, copii, elevi, studenți, funcționari publici.

Tribuna unei misiuni sociale

Una din principalele coordonate pe care activitatea postului de radio al Arhiepiscopiei a urmărit-o a fost descoperirea și adâncirea modului în care Biserica se implică social: Biserica și Școala, Biserica și Armata, Biserica în spitale, Biserica în penitenciare, Biserica și tinerii, Biserica și problemele sociale. Din toate aceste repere s-au născut emisiuni, întrebări, răspunsuri și soluții, cu care Biserica vine în întâmpinarea problemelor oamenilor. Dintre acestea merită subliniat rodul excelentului parteneriat pe care Arhiepiscopia îl are cu Episcopia Evanghelică Lutherană din Würtemberg – Germania. Astfel, în anul 2003, Radio Renașterea a reușit să ofere pacienților internați în Institutul Oncologic din Cluj-Napoca posibilitatea de a asculta, individual, la un mic aparat de radio primit gratuit la internare, emisiunile postului de radio Renașterea, fapt ce confirmă puterea tămăduitoare a Cuvântului dumnezeiesc. Alături de toate aceste inițiative stau și numeroasele campanii umanitare, organizate prin intermediul postului de Radio Renașterea pentru cei aflați în suferință, și care au beneficiat din plin de ajutorul semenilor lor.

 Un demers jurnalistic de calitate

În cei 20 ani de emisie, Radio “Renașterea” a fost o veritabilă școală pentru tinerii jurnaliști, mulți dintre profesioniștii din presa clujeană fiind foști colaboratori ai acestui post de radio, fapt ce confirmă, o dată în plus, vocația pedagogică pe care acesta și-a propus-o. Prin varietatea subiectelor abordate, care urmăresc ilustrarea prezenței elementului religios în societate și a modului de manifestare, prin transmiterea în direct a Sfintei Liturghii de la Catedrala Mitropolitană, prin dezbaterile culturale și sociale, prin muzica de bună calitate: religioasă, simfonică, ambientală, Radio Renașterea și-a câștigat un auditoriu avizat, reușită care se datorează în cea mai mare parte dimensiunii sale cultural-formative, pe care o urmăresc toate emisiunile. Prin dialogul deschis și sincer, precum și prin inițierea de emisiuni cu invitați greco-catolici, evanghelici-luterani, reformați, s-a reușit depășirea cu succes a granițelor confesionale și construirea unui solid ecumenism local.

Radio Renașterea în Bistrița, la Huedin și pe internet

Radio Renașterea emite, de la 1 mai 1999, pe frecvența 91 FM stereo, 24 de ore din 24, în municipiul Cluj-Napoca și împrejurimi. De la 1 mai 2004 poate fi recepționat pe internet la adresa www.radiorenasterea.ro , iar de la 1 mai 2005 emite și la Bistrița, al doilea oraș ca importanță din Arhiepiscopia Clujului, pe frecvența 102 FM stereo. Frecvența de 99,1 FM a fost inagurată în data de 2 octombrie 2018 la Huedin, fapt ce asigură în prezent, recepția Radioului Renașterea în toată aria eparhiei Clujului.

În tot acest timp, activitatea echipei redacționale și răspunsurile ascultătorilor au confirmat afirmația Mitropolitului Bartolomeu: „Departe de a fi un lux, Radio Renașterea este o trebuință. După 5 ani de activitate, timp în care audiența a crescut de la o săptămână la alta și de la zi la zi, suntem îndreptățiți să credem că el răspundea de fapt unui orizont de așteptare: pe de o parte, pătrunderea Cuvântului lui Dumnezeu în casa omului, pe de alta, refacerea simbiozei dintre cult și cultură”.

Pr. Bogdan IVANOV

Articole din aceeasi categorie