Un “nas electronic” va permite detectarea tuberculozei şi a cancerului

Cercetătorii indieni consideră că un aparat similar alcoolmetrelor folosite de poliţie va putea servi peste cîţiva ani pentru a detecta, în aerul expirat, tuberculoza şi chiar cancerul de plămîni, informează luni EFE.

Aparatul, denumit colocvial “nas electronic”, este realizat de un grup de cercetători indieni care urmează să primească aproape un milion de dolari din partea Grand Challenges Canada (GCC) şi a Fundaţiei Bill şi Melissa Gates pentru a dezvolta un prototip care să poată fi produs apoi pe sacră largă.

“Nasul electronic” va oferi o metodă neinvazivă şi uşor de utilizat pentru a diagnostica tuberculoza fără a mai fi nevoie de multiple vizite la clinici. Ar fi o metodă accesibilă pentru pacienţii din ţări în care tuberculoza este endemică”, a declarat pentru EFE cercetătorul indian Ranjan Nanda.

Aparatul, care ar putea fi gata pentru producţia în serie în octombrie 2013, ar fi util şi pentru a detecta alte boli pulmonare. “Cel mai important este că, odată dezvoltat “nasul electronic” pentru a detecta tuberculoza pulmonară, cu o mică modificare a senzorului ar putea fi utilizat pentru a detecta alte boli pulmonare, precum cancerul de plămîni”, a afirmat Ranjan Nanda.

Preşedintele Grand Challenges Canada, Peter Singer, a declarat pentru EFE că impactul va fi uriaş în ţările în curs de dezvoltare, chiar dacă aparatul ar fi folosit numai pentru detectarea tuberculozei. “Este o idee genială, cu un cost foarte mic”, a afirmat Peter Singer. Potrivit acestuia, “tuberculoza este o enormă problemă care anual seceră viaţa a 1,7 milioane de persoane în întreaga lume, în principal în ţări în curs de dezvoltare. Este a doua boală mortală infecţioasă mai gravă după SIDA/HIV”.

Tuberculoza a fost practic eradicată în ţările dezvoltate, dar este prezentă în Africa subsahariană, părţi din Asia şi America Latină, adaugă agenţia spaniolă de presă.

Articole din aceeasi categorie