Tranzacţii financiare suspecte ale băncii Vaticanului

Financial Times

Autoritatea de Informaţie Financiară (AIF, Autorita di Informazione Finanziaria) – organismul Sfîntului Scaun care se ocupă de prevenirea şi combaterea spălării veniturilor provenite din activităţi infracţionale şi finanţarea terorismului – a declarat că a monitorizat mai multe tranzacţii financiare suspecte în 2012 la banca Vaticanului şi va adopta măsuri suplimentare pentru a se conforma standardelor internaţionale. Acesta este un prim indiciu că Papa Francisc îşi asumă provocarea de a aduce Sfîntul Scaun pe linie cu normele de combatere a spălării banilor.

Vaticanul a înfiinţat AIF în 2011, în urma unor investigaţii efectuate de procurori italieni privind activităţi suspecte de spălare de bani la banca Vaticanului, pe fondul creşterii presiunii internaţionale asupra Vaticanului înclinat spre secretomanie, de a-şi dezvălui activităţile financiare.

Şase rapoarte interne privind operaţiuni în neregulă au fost primite de AIF anul trecut. Două au fost înaintate procurorilor Vaticanului pentru investigarea unei posibile spălări de bani. Doar o singură operaţiune ilegală a fost dezvăluită în 2011, potrivit raportului.

Sub Papa Benedict, care a renunţat la Pontificat în luna februarie, banca Vaticanului, înclinată spre secretomanie, a făcut paşi spre o mai mare transparenţă, după decenii de scandaluri de corupţie şi presupuse legături cu criminalitatea organizată.

“Moneyval”, Comitetul de experţi pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor şi finanţarea terorismului, al Consiliului Europei, este de aşteptat să publice următoarea sa revizuire a progreselor Vaticanului, în luna decembrie. În iulie anul trecut, el i-a făcut Vaticanului o evaluare mixtă, lăudîndu-l pentru faptul că “a parcurs un drum lung într-o perioadă foarte scurtă de timp”, dar precizînd că mai trebuie să abordeze încă probleme importante, cum ar fi supravegherea independentă a “Institutului pentru Opere Religioase” (IOR), denumirea oficială sub care este cunoscută banca Vaticanului.

Vaticanul a tratat recomandările “foarte serios”, anunţînd un pachet de măsuri în lunile următoare pentru a consolida AIF. Acestea vor include o lege care va spori dimensiunea şi puterile sale de inspectare, aşa cum a recomandat Moneyval, care a pus sub semnul întrebării autoritatea şi independenţa sa.

AIF a început, de asemenea, un proces de examinare a titularilor de conturi de la banca Vaticanului. Moneyval a declarat în iulie anul trecut că banca nu a avut reguli clare de raportare a tranzacţiilor şi măsuri de precauţie privind clientela.

Ernst von Freyberg, preşedintele IOR, numit în ultimele zile ale Pontificatului Papei Benedict al XVI-lea, după ce predecesorul său a fost brusc demis pentru presupusă incompetenţă, ar fi afirmat că banca va da publicităţii conturile sale financiare, pentru prima dată, pînă la sfîrşitul anului.

Articole din aceeasi categorie