Testări gratuite de respiraţie, la Cluj-Napoca

Miercuri, 23 noiembrie şi joi, 24 noiembrie, între orele 10 – 16, într-un cort în formă de plămîni, amplasat în Piaţa Mihai Viteazul din Cluj, vor avea loc testări gratuite de respiraţie (spirometrii), pentru verificarea funcţiilor pulmonare şi determinarea riscului unei afecţiuni respiratorii. Acolo vor fi prezenţi medici specialişti pneumologi şi medici de familie care vor oferi celor interesaţi informaţii despre bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), o afecţiune care poate afecta grav plămînii şi chiar viaţa.

Testele de spirometrie sînt simple, nedureroase, măsoară capacitatea pulmonară şi sînt singurele care pot depista BPOC.

Testările gratuite de spirometrie fac parte dintr-o campanie naţională cu privire la BPOC, organizată de CPSS, cu sprijinul GlaxoSmithKline, care a mers pentru prima oară şi în zona rurală. În perioada 14-19 noiembrie, comune din opt judeţe din ţară au beneficiat de activităţile specifice campaniei. Între acestea s-a aflat şi comuna Recea Cristur, unde campania s-a concentrat pe testările de spirometrie, dar şi pe explicarea în detaliu, de către medicul specialist pneumolog şi de către medicul de familie, a acestei boli incurabile, pe care mulţi dintre cei afectaţi o ignoră, considerînd-o „un dat al vîrstei”.

Campania „Un singur pas îţi taie răsuflarea? Nu lăsa plămînii să te îmbătrînească!” se desfăşoară, din 12 şi pînă în 24 noiembrie, în opt judeţe din ţară şi în Bucureşti, pentru a marca Ziua Mondială a BPOC în România (16 noiembrie).

Conform statisticilor Societăţii Române de Pneumologie, peste un milion de români sînt afectaţi de această boală. Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că România ocupă locul trei în Europa în ceea ce priveşte incidenţa mortalităţii prin BPOC la bărbaţi, categoria cea mai predispusă la această boală. Mai puţin de jumătate dintre cei care suferă de BPOC au beneficiat de o spirometrie în ultimul an, conform aceloraşi date ale Societăţii Române de Pneumologie.

Simptomele BPOC includ oboseală, dificultate la respirare, lipsa de rezistenţă la efort, tusea, expectoraţia şi senzaţia de sufocare. Testările de spirometrie sînt singurele care pot stabili diagnosticul de BPOC. Pentru că boala este cronică şi prin urmare incurabilă, diagnosticul precoce este vital. Urmarea unui tratament continuu înainte de o pierdere importantă a funcţiei pulmonare poate încetini evoluţia bolii şi creşte calitatea vieţii pacienţilor – informează iniţiatorii campaniei.

Articole din aceeasi categorie