Tehnici moderne în abordarea neuropatiei diabetice, la Şcoala de Vară Neurodiab

Cele mai noi metode de diagnostic şi management al neuropatiei diabetice şi al piciorului diabetic – transpuse în sesiuni ştiinţifice, ateliere interactive, studii de caz, demonstraţii practice – vor fi prezentate în cadrul celei de-a V-a ediţii a Şcolii de Vară Neurodiab (21-24 iulie, Hotel New Montana, Sinaia).

Organizată de Societatea de Neuropatie Diabetică  – Neurodiab, ediţia din acest an a Şcolii de Vară va Neurodiab-2aduce în prim-plan tehnica microscopiei confocale corneene, o metodă inovatoare care contribuie la diagnosticarea timpurie a neuropatiei diabetice.

„Această nouă tehnică permite detectarea pierderii precoce a fibrelor nervoase din cornee la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 şi ajută la depistarea neuropatiei diabetice la copiii cu diabet zaharat de tip 1, precum şi a leziunilor incipiente ale nervilor care preced retinopatia şi microalbuminuria” – precizează organizatorii.

Utilizarea microscopiei confocale corneene în vederea asigurării unei gestionări eficiente a diabetului zaharat, prin stoparea evoluţiei afecţiunii spre complicaţiile din sfera neurologică cu care se asociază, va fi prezentată în cadrul unui workshop. De asemeni, microscopia corneană confocală va fi discutată şi în cadrul unor prezentări ştiinţifice ale lectorilor invitaţi – specialişti de renume din România, Germania, Canada, SUA şi Marea Britanie.

„În dezvoltarea profesională, în perspectiva îmbunătăţirii practicii medicale, specialiştii care îngrijesc persoane cu diabet zaharat şi afectări ale nervilor au nevoie de metode moderne de abordare a neuropatiei diabetice, tehnici complexe pe care ne propunem să le extindem în rîndul cît mai multor profesionişti. Microscopia confocală corneană are un rol important în managementul neuropatiei diabetice, este o tehnică non-invazivă, cu ajutorul căreia pot fi identificate leziuni timpurii ale nervului şi, ulterior, care poate ajuta în evaluarea evoluţiei terapiei instalate pentru repararea nervilor la persoanele cu diabet zaharat. Avem astfel o metodă care ajută în diagnostic la pacienţii cu diabet şi alte neuropatii periferice, motiv pentru care ne dorim să instruim cît mai mulţi profesionişti în folosirea şi cunoaşterea acestei tehnici”, declară conf. dr. Ioan A. Vereşiu, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, organizatorul ştiinţific al evenimentului.

Şcoala de Vară Neurodiab se adresează medicilor rezidenţi şi tinerilor specialişti în diabet şi în ramuri medicale conexe: neurologie, oftalmologie, medicină internă, endocrinologie, cardiologie, medicină de familie.

Detalii, la adresa: www.neurodiab.org/Ro/Scoala_De_Vara_2016

M. T.

Articole din aceeasi categorie