Sute de monahi i-au trimis o scrisoare deschisă ÎPS Teofan referitor la sinodul din Creta

Peste 300 de monahi şi monahii de la mănăstirile din judeţul Neamţ i-au trimis mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, o scrisoare deschisă în care îşi exprimă “îngrijorarea” faţă de viitorul sinod, din luna iunie, din insula Creta, informează AGERPRES.

Semnatarii scrisorii susţin că temerile lor pornesc de la faptul că sinodul primeşte titulatura de “Mare şi Sfînt” şi totodată, prin punctele propuse, se alterează “dogma celei una sfîntă sobornicească şi apostolească Biserică, aşa cum s-a hotărît la Sfîntul Sinod al II-lea, recunoscînd celelalte erezii ca biserici”.

Altfel spus, monahii susţin că viitorul sinod ar urma să schimbe autoritatea supremă în Ortodoxie, care este poporul. “Un alt punct nevralgic este articolul 22 din proiectul document în care marele sinod îşi alocă dreptul de a fi ultimul judecător competent în materie de credinţă, uitînd faptul istoric că întotdeauna pliroma bisericii care constituie conştiinţă dogmatică veghetoare a Bisericii este ultimul factor decizional. Nelinişte ne aduce şi textul referitor la căsătoria mixtă între ortodocşi şi eterodocşi care sunt absolut neacceptabile de Biserica Ortodoxă”, se arată în scrisoarea deschisă publicată şi pe site-ul Mănăstirii Paltin Petru-Vodă.

Pe de altă parte, monahii Mănăstiri “Sf Mihail şi Gavriil” de la Petru-Vodă au avut o poziţie mai fermă în ceea ce priveşte viitorul sinod din Creta. Aceştia au reamintit, prin documentul postat pe site-ul mănăstirii, că sinodul pan-ortodox de la Constantinopol, din 1848, care a trebuit să răspundă papalităţii la nişte propuneri făcute atunci, afirmă foarte clar că “la noi, autoritatea supremă este poporul cel drept-credincios, deci degeaba hotărîm noi lucruri cu care el nu este de acord; poporul a păstrat credinţa neschimbată atîtea secole”.

Monahii spun că sinodul propune, după 2.000 de ani de creştinism, o schimbare de paradigmă, lăsînd la o parte Sfînta Scriptură şi Sfinţii Părinţi. Astfel, catolicitatea/sobornicitatea/ortodoxia mărturisită în Crez spune, neschimbat de la anul 381 pînă astăzi, că Biserica ţine credinţa poporului drept-credincios de pretutindeni.

Articole din aceeasi categorie