Sute de credincioşi, la concertul Fundaţiei “Mitropolitul Bartolomeu”

Sala Auditorium Maximum a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a găzduit, sîmbătă, concertul Fundaţiei “Mitropolitul Bartolomeu”, susţinut în faţa a sute de spectatori de Cvartetul Transilvan şi de Corala “Psalmodia Transylvanica” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă.

Pentru concertul omagial, prezentat sub titlul “De la Mozart la suitele româneşti”, Cvartetul Transilvan, format din Gabriel Croitoru – vioara I, Nicuşor Silaghi – vioara a II-a, Marius Suărăşan – violă şi Vasile Jucan – violoncel, a ales piese cunoscute publicului, semnate de mari compozitori, precum Mozart, Mascagni, Dvorak, Kreisller, Edward Elgar, John Williams şi Carlos Gardel, dar şi o suită din repertoriul specific Transilvaniei. Violonistul Gabriel Croitoru a încîntat publicul cu celebra vioară Guarnieri 1731 “Catedrala”, care a aparţinut compozitorului George Enescu.

Concertul simfonic a fost precedat de un recital susţinut de Corala “Psalmodia Transylvanica”, sub bagheta părintelui profesor universitar Vasile Stanciu. Cu unduiri magistrale de voci, corul bărbătesc a interpretat “Rugăciune” de Anca Tănase, un fragment din “Oratoriul bizantin de Paşti” de Paul Constantinescu şi lucrările “Nimeni, o, să nu fie lipsit” de Paul Constantinescu, “Panis angelicus” de Cezar Franck şi “Plîngerea mironosiţelor” de George Cucu.

La concertul dedicat înaltului ierarh Bartolomeu Anania au participat mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuţ, şi oaspetele său din aceste zile, mitropolitul Pantelimon al Veriei, care a adus, vineri, pentru rugăciunea credincioşilor, la Cluj-Napoca, de la Mănăstirea “Panaghia Sumela” din Grecia, împreună cu un sobor de preoţi, un fragment din Sfînta Cruce pe care a fost răstignit Iisus Hristos.

La evenimentul sărbătoresc al Mitropoliei Clujului au participat, de asemenea, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Vasile Someşanul, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, numeroase personalităţi ale vieţii academice şi culturale, preoţi, studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă şi foarte mulţi credincioşi.

Fundaţia “Mitropolitul Bartolomeu” împlineşte în acest an patru ani de la constituirea sa de către arhiepiscopul şi mitropolitul Bartolomeu Anania, în scopul oferirii de burse de studiu tinerilor care dispun de mijloace materiale reduse. De la întemeierea sa, Fundaţia a acordat sprijin financiar în valoare de 363.000 de lei unui număr de 145 de tineri studioşi.

Articole din aceeasi categorie