Studiu Soros: Dumnezeu nu înseamnă acelaşi lucru pentru toţi românii

Deşi se declară credincioşi, jumătate dintre români percep existenţa lui Dumnezeu diferit de dogma principalelor biserici creştine, reiese din cercetarea „Religie şi comportament religios”, realizată de Fundaţia Soros România.

Deşi 94% dintre cei chestionaţi au răspuns DA la întrebarea “Credeţi sau nu că există Dumnezeu?”, doar 42% dintre respondenţi acceptă viziunea potrivit căreia există un Dumnezeu întrupat într-o fiinţă. Prin comparaţie, 49% dintre români văd puterea divină mai degrabă ca un spirit sau o forţă a vieţii.

În timp ce credincioşii români îmbrăţişează numeroase aspecte care provin din creştinism, un număr semnificativ cred şi în existenţa unor fenomene sau ritualuri care nu au nici o legătură cu acesta: un procent semnificativ de respondenţi cred în deochi – 60% dintre români; în oameni cu puteri speciale (prezicători, tămăduitori, clarvăzători) cred 47% dintre respondenţi, în astrologie sau horoscop 25% dintre români, iar în extratereştri – 23%.

În acelaşi timp – relevă studiul -, 88% dintre respondenţi cred în existenţa sufletului, şi un procent de 87% cred în păcat sau în existenţa Raiului.

Aceasta abordare a fenomenului religios este vizibilă şi în atitudinea românilor faţă de unicitatea religiei. În timp ce 34% dintre respondenţi afirmă că există o singură religie adevărată, 38 de procente consideră că există o singură religie adevarătă, dar şi că alte religii conţin unele adevăruri fundamentale. Pentru 18% dintre români nu există o singură religie adevărată, toate marile religii ale lumii conţinînd unele adevăruri fundamentale – reiese din această ultimă analiză din cadrul cercetării „Religie şi comportament religios”. Cercetarea a fost realizată de o echipă de sociologi compusă din Raluca Popescu, Mirel Paladă şi Claudiu Tufiş, sub coordonarea lui Ovidiu Voicu, în cadrul programului „Studii Electorale Româneşti” al Fundaţiei Soros România.

Articole din aceeasi categorie