Studiu IRES: Peste jumătate dintre cei care nu au asigurare de sănătate îşi doresc să beneficieze de acest produs

54% dintre angajaţi declară că au o asigurare de sănătate inclusă în pachetul de beneficii oferit de angajator, în vreme ce 67% declară că au abonament medical – relevă un studiu IRES, realizat la iniţiativa Metropolitan Life.

„Suprapunerea acestor procente, care depăşeste 100%, este explicată prin confuzia pe care angajaţii o fac între o asigurare de sănătate şi un abonament medical. Cînd au fost întrebaţi despre beneficiile oferite de o asigurare de sănătate şi cele oferite de un abonament medical, informaţiile clare care au rezultat din răspunsuri au fost că abonamentul medical acoperă diverse analize şi investigaţii, iar asigurarea de sănătate este folosită pentru situaţii mai dificile, uneori de urgenţă, cum ar fi intervenţiile chirurgicale sau spitalizarea. Respondenţii înţeleg destul de clar că abonamentul medical oferă o reducere de cost pentru spitalizare şi chirurgie (mai mult de două treimi), că serviciile medicale sînt acoperite în reţeaua clinicii, nu în afara ei (aproape două treimi). 61% înţeleg că abonamentul medical acoperă prevenţia anumitor afecţiuni şi 59% – că acoperă servicii medicale pentru afecţiuni existente. Confuzia este evidentă în condiţiile în care 53% dintre respondenţi consideră că abonamentul medical acoperă spitalizarea, chirurgia, tratamentul şi investigaţiile complexe” -Metropolitan Life, într-un comunicat remis presei.

Trei sferturi dintre respondenţii studiului înţeleg că asigurarea de sănătate acoperă spitalizarea, chirurgia, abonamentul şi investigaţiile complexe, însă nu ştiu sigur dacă se oferă doar reducere la aceste servicii sau ele sînt acoperite integral. 62% dintre respondenţi înţeleg că asigurarea de sănătate acoperă servicii medicale atît în ţară, cît şi în străinătate, incluzînd serviciile de prevenţie (61%). De asemeni, 56% cunosc faptul că asigurarea de sănătate, spre deosebire de abonamentul medical, oferă servicii medicale în mai multe reţele de servicii medicale.

Conform rezultatelor studiului, 51% dintre cei care nu au asigurare de sănătate îşi doresc să beneficieze de acest produs, pe cînd, dintre cei care nu au abonament, doar 36% şi-ar dori să aibă.  Întrebaţi pe cine ar dori beneficiar într-o asigurare de sănătate, dacă ar avea una, 78% dintre angajaţi au declarat că şi-ar dori să beneficieze întreaga familie. 45% dintre respondenţi menţionează că sînt dispuşi să plătească 100 lei pentru o astfel de asigurare, iar 28% ar plăti o sumă între 101 şi 200 lei. Elementele de interes pentru angajaţi într-un pachet de asigurări de sănătate sînt: analizele de sînge, investigaţiile şi chirurgia. De asemeni, angajaţii şi-ar dori ca asigurările să acopere costurile  de spitalizare şi de stomatologie.

Din perspectiva angajatorilor, aspectele pozitive ale abonamentelor medicale sînt: serviciile de prevenţie oferite, faptul că investigaţiile gratuite sau cu preţ redus sînt benefice angajaţilor, o bună relaţie cu furnizorul de servicii, dar şi calitatea superioară a serviciilor medicale oferite. Aspectele pozitive ale asigurărilor private de sănătate includ faptul că acestea oferă acoperire pentru situaţii dificile / de urgenţă / accidente,  accesul la o gamă largă de servicii medicale (prevenţie, spitalizare, chirurgie, tratament, investigaţii complexe), dar şi posibilitatea accesării de servicii medicale în afara ţării – relevă studiul.

Angajatorii îşi doresc  pachete de sănătate personalizate pe diferite categorii: vîrstă, sex, angajaţi cu copii, zona geografică, risc profesional.

M. T.

Articole din aceeasi categorie