Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj are un nou manager

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj are un nou director, după ce Cristina Ciortea şi-a înaintat demisia din fruntea instituţiei pe fondul unui control efectuat de de Ministerul Sănătăţii. Noul director este Petru Şuşcă. Acesta a deţinut pînă acum funcţia de director economic, al Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘’Iuliu Haţieganu’’ din Cluj-Napoca. Petru Şuşcă va conduce timp de şase luni, interimar, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj după care se va organiza concurs pentru ocuparea postului. Ministerul Sănătăţii a anunţat recent că, în urma analizelor şi evaluărilor trimestriale ale managerilor unităţilor sanitare cu paturi din subordine, cinci dintre aceştia au înregistrat arierate, timp de trei luni consecutiv, respectiv cei de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Spitalul CFR Constanţa, Spitalul Clinic CF Iaşi, Spitalul de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani şi Spitalul Comunal Vidra.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a semnat ordinul de demitere a managerului Spitalului de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani, în timp ce managerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj şi Spitalului Comunal Vidra şi-au depus demisia.

Managerii de la Spitalul CFR Constanţa şi Spitalul Clinic CF Iaşi, ale căror arierate au fost reeşalonate, conform deciziilor emise de direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, se află în procedură de reevaluare. Conform Legii nr. 194/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, contractul de management şi, respectiv, contractul de administrare încetează “în cazul existenţei a trei luni consecutive de plăţi restante, a căror vechime este mai mare decît termenul scadent de plată, respectiv a arieratelor, conform prevederilor legale sau contractuale”. Cristina Ciortea şi-a înaintat demisia pe fondul unor verificări de control efectuate de Ministerul Sănătăţii.

Auditul făcut de direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii la nivelul Spitalului Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca a scos la iveală mari nereguli legate de managementul acestei instituţii. Achiziţionarea nejustificată a unor servicii de consultanţă, contractarea ilegală a unor servicii de imagistică, închirierea unor spaţii de birouri pentru diverşi operatori economici cu mult sub preţul pieţei şi ocuparea fără concurs şi fără avizul Ministerului Sănătăţii a unor posturi vacante sînt cîteva din deficienţele constatate. Toate acestea au avut consecinţe deosebite asupra activităţii unităţii medicale clujene şi chiar a actului medical. În acest context, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a dispus constituirea unei comisii de control pentru stabilirea prejudiciilor create în ultimii ani şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi.

Auditul intern la nivelul Spitalului Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca a avut loc în perioada 1 aprilie-15 mai 2013 şi a vizat în special verificarea modului în care s-au făcut achiziţiile publice, dar şi analiza execuţiei bugetare între 1 ianuarie 2012 şi 31 martie 2013. Concluziile nu sînt tocmai bune pentru conducerea acestei instituţii, mai ales că sînt legate de cheltuirea nejustificată a fondurilor spitalului şi de nerespectarea prevederilor cu privire la achiziţiile publice.

C.P.

Articole din aceeasi categorie