Specialiştii spun că îmbătrînirea creierului poate fi prevenită prin odihnă, somn, citit şi comunicare

Neurologii susţin că îmbătrînirea prematură a creierului poate fi prevenită dacă oamenii se odihnesc şi dorm suficient, dacă citesc şi comunică, informează AGERPRES.

“Prevenţia îmbătrînirii creierului e posibilă la persoane sănătoase. Nu există un remediu unic care să ne ofere garanţia că vom îmbătrîni cu creierul mai tîrziu. Complexitatea vieţii fiecăruia trebuie ajustată, trebuie să ne alocăm timp pentru a ne odihni, e nevoie de un somn de 7 ore pe noapte, să avem o viaţă emoţional cognitivă echilibrată, fără exces de emoţii. Să nu plonjăm complet într-o activitate care nu presupune interacţiune umană. Dacă pe parcursul zilei avem numai activitate pe e-mail, la calculator, fără dialog cu alte persoane, apar probleme. De asemenea, supraexpunerea la tehnologii reprezintă un potenţial pericol. Apoi, alimentaţia e fundamentală, trebuie să mîncăm la timp şi echilibrat, e nevoie de alimentaţie sănătoasă”, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, Dafin Mureşanu.

Acesta a spus că şi cititul ajută creierul, la fel şi comunicarea cu alte persoane. “Să nu ne abandonăm în faţa televizorului, să mai citim o carte, să avem interacţiuni care să ne aducă la un nivel de deconectare foarte bună. Interacţiunea, comunicarea interumană, nu solitudinea, este foarte importantă”, a completat Dafin Mureşanu.

El a enumerat şi alţi factori care afectează creierul. “Dacă vrem să încetinim procesul de îmbătrînire trebuie avut grijă de creier în condiţiile în care îmbătrînirea organismului ţine de modul în care îmbătrîneşte creierul. Există un cumul de factori care pot genera îmbătrînirea cerebrală precoce, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, sedentarismul, obezitatea, fumatul, consumul exagerat de alcool, suprasolicitarea intelectuală, stresul”, a menţionat Dafin Mureşanu.

Tematica legată de îmbătrînirea şi regenerarea creierului este abordată în cadrul manifestării Zilele Creierului RoNeuro, manifestare care are loc la Cluj, în perioada 1-4 iunie, şi la care participă specialişti în domeniu din Germania, Italia, Austria, Anglia şi România.

Articole din aceeasi categorie