Societatea Română de Pneumologie: 85% dintre bolnavii de cancer bronhopulmonar sînt fumători

Aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sînt fumători, a declarat joi, într-o conferinţă de presă preşedintele Societăţii Române de Pneumologie Florin Mihălţan.

Potrivit acestuia, studiile arată că 89% dintre fumătorii din întreaga ţară şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

“Fumătorii cei mai înrăiţi se găsesc în zona adolescenţilor pînă la 35 de ani. Aproximativ 22,3% în zona 18-35 de ani. Cei care fumează dimineaţa în prima jumătate de oră sînt dependenţi. Numărul de fumătoare s-a dublat în ultimii 20 de ani de la 11% la 22%. Fumul de ţigară conţine peste 4.000 de substanţe chimice diferite dintre care 60 de substanţa cancerigene pentru om, menţionînd aici nicotină, arsenic, radon, cianuri, fenol, DDT, azbest, benzen, monoxid de carbon”, a precizat Mihălţan.

El a afirmat că mărirea preţului la ţigări a dus la scăderea numărului de fumători cu 4%, însă acest lucru nu a făcut ca numărul celor bolnavi din cauza fumatului să scadă. Preşedintele SRP a susţinut că numărul celor bolnavi din cauza tutunului se va micşora peste aproximativ 10-15 ani.

În opinia sa, riscul ca un fumător pasiv să facă o formă de cancer este de 30%, factorii care măresc riscul fiind legaţi de spaţiul în care este expusă persoana, de numărul de fumători din încăpere, de frecvenţa cu care aceştia fumează, precum şi de prezenţa unei surse de ventilaţie.

La rîndul său, purtătorul de cuvînt al IŞMB Marian Banu a susţinut că profesorii trebuie să comunice cu elevii fumători şi să-i convingă pe calea dialogului să se lase de fumat. “Se impune să le explicăm clar că fumatul este un viciu, că afectează sănătatea şi consecinţele sînt dure. Ne îngrijorează că asistăm la scăderea vîrstei de fumat la 15 ani. Ce putem face, trebuie să convingem elevii, părinţii, este o muncă delicată de lămurire de convingere”, a subliniat Marian Banu.

El consideră că ar trebui limitate posibilităţile ca elevii să cumpere ţigări, deşi există multe centre care vînd ţigări lîngă şcoli.

“Educaţia anti fumat trebuie să înceapă la clasele primare şi apoi la cele gimnaziale. Problema este de a ne apropia de copii. Sînt cadre didactice care ies din clasă să fumeze, acestea nu sînt exemple bune pentru elevi”, a explicat reprezentantul IŞMB. El a menţionat că nu este adeptul măsurilor de forţă, “repetitive şi în zadar”. “Educaţia anti fumat nu se face numai la şcoală, se poate face şi într-o excursie, într-un parc în activitatea extraşcolară”, a adăugat Banu.

Potrivit unui studiu al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie, trei sferturi dintre români se declară ca fiind nefumători, dar 36% dintre aceştia spun că au consumat tutun în trecut.

Peste 60% dintre fumători declară că zilnic fumează între 11 şi 20 de ţigări. Aproximativ 36% fumează dimineaţa, în prima jumătate de oră după ce se trezesc, 15% fumează la cinci minute după trezire, 18% fumează în prima oră după ce se trezesc, iar 28% fumează la mai mult de o oră.

Studiul a fost făcut pe un eşantion de 1.960 de persoane cu o vîrstă de peste 18 ani, cu o eroare tolerată de plus sau minus 2,3%.

La nivel global, la fiecare şase secunde o persoană moare din cauza fumatului. Un studiu al Centrului pentru Politici de Sănătate arată că anual 33.000 de români mor din cauza unor boli agravate de fumat.

Articole din aceeasi categorie