Sinodul Bisericii Ortodoxe din Ucraina critică reactivarea a trei eparhii româneşti pe teritoriul Republicii Moldova şi al Ucrainei

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Ucraina (Patriarhia Moscovei) şi-a exprimat ieri îngrijorarea în legătură cu „deschiderea a trei eparhii noi de către Biserica Ortodoxă a României, o parte din ele aflîndu-se pe teritoriul de astăzi al Ucrainei, populat de vorbitori de limba română”, transmite, din Kiev, Novii Reghion.

„Sinodul îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu decizia Sfîntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 24 octombrie 2007 privind activarea a trei eparhii al căror teritoriu se extinde pînă în regiunile Cernăuţi şi Odesa din cadrul Ucrainei. Această decizie aduce prejudicii unităţii interortodoxe”, au declarat surse ale serviciului de presă al Bisericii Ortodoxe din Ucraina, subordonată canonic Patriarhiei Moscovei.

Potrivit agenţiei de presă citate, se aşteaptă ca acest conflict să fie discutat la 21 decembrie 2007, la adunarea arhierească a Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

În şedinţa din 22-24 octombrie, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române hotărîse, între altele, reînfiinţarea cîtorva eparhii în Republica Moldova, în cadrul Mitropoliei Basarabiei, subordonate canonic Patriarhiei Române. Printre acestea se număra Episcopia de Bălţi, fostă a Hotinului, cu sediul în oraşul Bălţi, urmată de Episcopia Basarabiei de Sud, fosta Episcopie a Cetăţiii Albe şi Ismailului, cu sediul în oraşul Cantemir, precum şi Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor şi în toată Transnistria, fosta Misiune Ortodoxă Română din Transnistria, cu sediul la Dubăsari, care a existat în perioada celui de al doilea război mondial.

Decizia Bisericii Ortodoxe Române a fost condamnată şi de arhiepiscopul Mitrofan, responsabil cu afacerile externe în cadrul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. „Urmînd logica Bisericii Române, Biserica Ortodoxă din Ucraina are dreptul deplin de a-şi deschide noi eparhii pe teritoriul României, unde există comunităţi ucrainene care nu o dată şi-au exprimat dorinţa de a trece sub jurisdicţia noastră”, a afirmat arhiepiscopul Mitrofan, potrivit aceleiaşi agenţii de presă. Mai înainte şi Biserica Ortodoxă Rusă a cerut Bisericii Ortodoxe Române să anuleze decizia din luna octombrie, de reactivare a trei eparhii pe teritoriul Republicii Moldova şi Ucrainei, calificînd pasul drept unul neprietenesc şi declarînd că aceste teritorii aparţin canonic Patriarhiei Moscovei. După ce vinerea trecută preşedintele moldovean Vladimir Voronin a catalogat drept „act de agresiune” decizia unilaterală a Bisericii Ortodoxe Române de a reactiva trei eparhii în Republica Moldova, liderul Partidului Democrat de la Chişinău, Dumitru Diacov, a afirmat, într-o declaraţie făcută pentru ediţia de ieri a cotidianului moscovit Nezavisimaia Gazeta, că în spatele acţiunilor clericilor români se urmăreşte scopul politic de absorbire a Moldovei de către România.

În aceeaşi declaraţie, Diacov a evocat că, la timpul său, Voronin a decis înregistrarea Mitropoliei Basarabiei în 2001, jucînd cartea occidentală, în încercarea de a intra în graţiile Uniunii Europene. În prezent, Voronin s-a reorientat spre Moscova, şi joacă acum cartea „apărării intereselor Patriarhiei Moscovei”.

Potrivit Nezavisimaia Gazeta, în anturajul preşedintelui Vladimir Voronin se vorbeşte din ce în ce mai mult despre eventuale garanţii pentru menţinerea statalităţii moldovene din partea Rusiei.

Articole din aceeasi categorie