Sinaxă monahală şi Sinod Mitropolitan, la mânăstirea sătmăreană Scărişoara

Întâlnirea stareţilor, stareţelor şi duhovnicilor din mânăstirile Mitropoliei Clujului a avut loc miercuri, 19 octombrie, la mânăstirea Scărişoara din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.

Lucrările Sinaxei, prezidate de Înaltpreafinţitul părinte arhiepiscop şi mitropolit Andrei, au debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţia Sa, alături de cei doi ierarhi ai eparhiilor din jurisdincţia sinaxa-monahalaMitropoliei Clujului, precum şi a unui impresionant sobor de preoţi şi diaconi din care făcut parte şi exarhul mânăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru.

Discuţiile sinaxei au continuat cu prelegerea părintelui arhim. Paisie Cinar,  duhovnic al Mânăstirii „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli” de la Bârsana, pe tema: „Locul şi importanţa monahismului în comunitatea eclesială şi aportul la misiunea Bisericii în lume”. După aceea, participanţii au avut ocazia de a adresa întrebări celor trei ierarhi prezenţi şi de a dezbate împreună teme de actualitate din viaţa bisericească. Acestea au făcut referire la prezenţa credincioşilor la slujbele mânăstireşti, importanţa citirii Sfintei Scripturi şi la acţiuni misionare şi filantropice în rândul semenilor.

Întâlnirile monahale la nivel mitropolitan au loc, potrivit Înaltpreasfinţitului părinte Andrei, odată la trei ani: „Toată lumea ştie care este trendul vieţii noastre. Din păcate, secularizarea face paşi înainte şi atunci noi ne încăpăţânăm să ne luptăm cu ea şi ostaşii cei mai bătăioşi, cei mai râvnitori împotriva acestui curent sunt monahii. Împotriva celor mai mari trei patimi ale omenirii, călugărul luptă cu votul sărăciei, cu votul ascultării şi cu cel al fecioriei”.

În total, la sinaxa monahală din Mitropolia Clujului au fost prezenţi 180 de participanţi. Tot la Mânăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din judeţul Satu Mare a avut loc, cu o seară înainte, şi o întâlnire a Sinodului Mitropolitan.

Alexandra Andereş

Articole din aceeasi categorie