Simpozion omagial dedicat Ordinului Sfântului Vasile cel Mare

Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, Provincia Sfinții Apostoli Petru și Pavel din România (OSBM), în colaborare cu Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla și cu Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai, organizează, cu ocazia Anului Jubiliar OSBM, simpozionul omagial ”Ordinul Sfântului Vasile cel Mare în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică”.

Evenimentul se va desfășura sâmbătă, 18 noiembrie 2017, în Aula de conferințe „Cardinal Iuliu Hossu” a Catedralei în construcţie din Piaţa Cipariu, Cluj-Napoca, în prezența ES Miguel Maury Buendía, Nunţiul Apostolic în România și Republica Moldova. Programul va începe în Capela Sf. Iosif, unde, de la ora 10:30, va fi oficiată Slujba Parastasului pentru călugării bazilieni trecuți la Domnul. După rugăciune, mons. Miguel Maury Buendia va rosti un cuvânt de salut, iar PS Florentin Crihălmeanu, episcopul de Cluj-Gherla, va deschide prima sesiune de lucru.

Primele conferințe vor fi susținute de la ora 10:50, de către prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta (Ordinul bazilian și unirea bisericească din Europa Centrală – secolul al XVII-lea) și conf. univ. dr. Greta Monica Miron (Din istoria elitei greco-catolice transilvănene: bazilienii secolului al XVIII-lea). De la ora 12:15 va urma conferința susținută de asist. univ. dr. Lucian Turcu (Tentative de organizare a Ordinului Bazilian în Biserica Greco-Catolică românească, a doua jumătate a secolului al XIX-lea – începutul secolului XX), după care av. dr. Ionuț Vida-Simiti va vorbi despre rolul Ordinului Sfântului Vasile cel Mare în Biserica Română Unită în timpul regimului comunist.

„Pr. protoegumen Laurian Daboc invită cu căldură credincioșii la această veritabilă lecţie de istorie și solemn moment de comuniune și comemorare, reamintind că „formarea monahismului bazilian are legătură cu Bula de înființare a Eparhiei de Făgăraș Rationi Congruit din 18 mai 1721, care prevedea ca episcopul să deschidă o mănăstire OSBM și să fie ajutat de călugări în conducerea Bisericii și a școlilor. Ca urmare, Mănăstirea Sfânta Treime din Blaj s-a deschis în anul 1747, cu 5 călugări, care vor forma Ordinul Bazilian în BRU. Călugării Bazilieni vor susține apoi Școlile Blajului, Școala Ardeleană și toată activitatea Bisericii Greco-Catolice»” – se arată într-un comunicat al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, remis, joi, presei.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie