Sfîntul Sinod al BOR solicită amînarea intrării în vigoare a Legii privind cimitirele

Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române solicită Guvernului şi Parlamentului României să amîne intrarea în vigoare a Legii nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, în vederea modificării şi completării acestui act normativ.

Întrunit în şedinţă de lucru, în 18 august, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfîntul Sinod „a luat Cimitiract cu îngrijorare de adoptarea Legii nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, act normativ deficitar şi ambiguu în multe privinţe, avînd ca principală motivaţie crearea cadrului legislativ pentru înfiinţarea de cimitire private, de către operatori economici, dar care nu reglementează corespunzător problemele generate prin noutăţile aduse” – se precizează într-un comunicat al Patriarhiei Române, remis presei.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, la începutul lunii trecute, decretul de promulgare a Legii privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare. Legea stabileşte drepturile şi obligaţiile în legătură cu activităţi funerare, cimitire şi crematorii umane.

Potrivit actului normativ, cimitirul se poate afla în proprietatea publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, a cultelor religioase legal recunoscute sau a unităţilor locale de cult/biserici în situaţia cimitirelor confesionale, în proprietatea operatorilor economici, asociaţiilor sau fundaţiilor, precum şi în proprietatea unui alt stat, cu respectarea tratatelor la care România este parte.

Legea prevede că „oricine are dreptul la o înmormîntare decentă şi la aducerea ultimului omagiu la locul de veci al decedatului” şi că înmormîntarea poate fi religioasă sau laică. Conform legii, administratorul cimitirului poate retrage dreptul de folosinţă a locurilor de înhumare în cazul în care titularii dreptului de folosinţă nu au plătit taxele în condiţiile precăzute de contract sau pentru menţinerea în stare de neîngrijire pe o perioadă mai mare de 2 ani a locurilor de înhumare şi a lucrărilor funerare.

Contravaloarea concesiunii locurilor de înhumare pe teritoriul cimitirului, precum şi taxa pentru alte activităţi desfăşurate de operatorii economici se stabilesc de proprietarul cimitirului. Tariful pentru întreţinerea cimitirului şi a locurilor de veci nu poate fi modificat pe parcursul concesionării decît în funcţie de rata inflaţiei sau dacă modificările legislative impun cheltuieli suplimentare  – mai prevede legea.

De asemeni, legea prevede că autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a înfiinţa cimitire publice în fiecare localitate şi de a le organiza „astfel încît să aibă sectoare corespunzătoare pentru fiecare cult recunoscut, la cererea cultelor sau a unităţilor locale de cult ce funcţionează în localitatea respectivă”. În localităţile în care nu există cimitire comunale şi unele culte nu dispun de cimitir propriu, persoanele decedate care au aparţinut respectivelor culte vor fi înhumate potrivit ritului propriu în cimitirele existente în funcţiune, excepţie făcînd cimitirele existente în funcţiune ce aparţin cultelor mozaic şi musulman – mai prevede legea.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie