Sfinţire de biserică la Gherla

La sfîrşitul săptămînii trecute, creştinii din municipiul Gherela au avut parte de momente duhovniceşti deosebite.

Sute de credincioşi ai parohiei „Sfînta Treime” din cadrul Protopopiatului Ortodox Gherla, din vecinătatea cartierelor de locuinţe MR 1 şi Între ape, au participat la slujba de sfinţire a bisericii, oficiată de Înaltpreasfinţitul arhiepiscop şi mitropolit Andrei, eveniment de seamă pentru locuitorii oraşului din această zonă. Noul lăcaş de cult a fost ridicat prin contribuţia credincioşilor parohiei, păstoriţi de părintele Ioan Morar.

După slujba de binecuvîntare a lucrărilor, mitropolitul Andrei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu părintele Iulian Paul Isip, protopopul de Gherla, a oficiat Sfînta Liturghie în locaşul închinat Sfintei Treimi.

Tîrnosirea locaşului de cult cu hramul „Sf. Treime” a început încă de dimineaţă şi a fost urmată de Sfînta Liturghie. Au participat zeci de preoţi din cuprinsul Eparhiei Clujului, care au slujit în sobor, alături de Înaltpreasfinţitul Andrei. Peste o mie de credincioşi din localitate şi din comunele vecine au fost părtaşi la acest moment sărbătoresc, avînd totodată ocazia de a se închina Sfintei Mese a Altarului, obicei îngăduit doar la momentele de tîrnosire a unei biserici. La sfinţire au participat şi invitaţii Colocviilor de la Nicula, desfăşurate înainte cu o zi la Mănăstirea Nicula.

Mitropolitul Andrei i-a îndemnat pe creştini să îşi iubească semenii, dar şi vrăjmaşii, pentru că numai aşa vor putea primi răsplată de la Dumnezeu: „Ideea pe care o subliniez în Evanghelia de astăzi este că dragostea biruieşte conflictele, iar ura le escaladează. Şi nu numai cînd e vorba de obişnuitele relaţii între oameni, ci şi atunci cînd este vorba de relaţia dintre state, pentru că tratativele de pace sînt mai bune decît replica războiului, care nu va reuşi să facă pace, ci va escalada conflictul”.

Ridicarea Bisericii „Sfînta Treime” a parohiei Gherla III a început în anul 1992. Lăcaşul de cult îi are ca ocrotitori şi pe Sfinţii Martiri Brâncoveni. Despre construcţia bisericii, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei a spus că aceasta s-a realizat prin rîvna, dragostea şi jertfelnicia ctitorilor.

La finalul slujbei, aşa cum se obişnuieşte în astfel de situaţii, cei implicaţi în edificarea acestei biserici au primit distincţii. Mitropolitul Andrei a acordat Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Clujului, părintelui paroh Ioan Morar şi arhitectului Emanuil Tudose. Totodată, Crucea Arhiepiscopală, cea mai importantă distincţie de la nivelul Arhiepiscopiei Clujului, i-a fost oferită părintelui slujitor Alexandru Fărcaş. La fel, zeci de persoane care au ajutat la construcţia acestui lăcaş de cult au primit diplome de aleasă cinstire. Ele s-au numărat şi printre organizatorii evenimentului, onorat de prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu, primarul municipiului Gherla, ing. Marius Sabo şi viceprimarul Ioan Neselean, de consilierii locali, dar şi de foarte mulţi invitaţi şi oaspeţi.

La sfîrşitul slujbei, preotul paroh Ioan Morar le-a mulţumit tuturor pentru participare, aşa cum stă bine unui creştin adevărat şi foarte bun păstor.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie