Sfântul şi Marele Sinod, în dezbaterea canoniştilor

Prestigioşi profesori de drept canonic, din ţară şi din străinătate, au conferenţiat la Congresul internaţional intitulat „Sfântul şi Marele Sinod, eveniment eshatologic sau normalitate canonică?”, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în colaborare cu Universitatea „Babeş-Bolyai”, Centrul de Studii Nomocanonice din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” şi Centrul Ortodox de Studii şi Cercetare „Dumitru Stăniloae” din Paris (Franţa), a organizat, preţ de trei zile, în perioada 26-28 aprilie, conferinţa internaţională intitulată „Sfântul şi Marele Sinod, eveniment eshatologic sau normalitate canonică?”, la care au participat specialişti în drept canonic, din ţară şi din străinătate. Şi îi amintim în acest sens pe pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniţă, pr. dr. Alexander Rentel (de la seminarul teologic „St. Vladimir” din New York, SUA), pr. prof. dr. Irimie Marga (de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu), pr. prof. dr. Andrzej Kuzma (Varşovia, Polonia), prof. dr. Rastko Jovic (de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Belgrad, Serbia), prof. dr. Pantelis Kalaitzidis (de la Academia Teologică din Volos, Grecia), pr. prof. dr. Jambul Alexei Kshutaşvili (de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Tbilisi, Georgia, un foarte bun vorbitor de limba română) şi pr. prof. dr. Patriciu Vlaicu (organizator al evenimentului).

Dintre temele abordate, amintim doar câteva: Participarea Bisericilor Ortodoxe locale la pregătirea Sfântului şi Marelui Sinod – premisă a receptării hotărârilor acestuia; Sfântul şi Marele Sinod al Ortodoxiei în concepţia Părintelui Prof. Liviu Stan; Importanţia postului şi respectarea lui astăzi; Problematicile Autonomiei şi Diasporei ortodoxe din perspectiva documentelor adoptate de Sfântul şi Marele Sinod; Sfânta Taină a Căsătoriei şi impedimentele acesteia (o abordare juridică şi canonică). Sesiunile celor trei zile ale congresului au fost moderate de profesori ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj şi îi nominalizăm pe pr. prof. dr. Ioan Chirilă, pr. prof. dr. Valer Bel, pr. prof. dr. Stelian Tofană, pr. prof. dr. Alexandru Moraru şi pr. prof. dr. Ioan Vasile Leb.

Lucrările congresului au fost deschise şi închise de Înaltpreasfinţitul arhiepiscop şi mitropolit Andrei. În ultima zi a evenimentului au fost trasate concluziile celor trei zile intense, în care au fost dezbătute, la nivel academic, probleme actuale discutate în vara anului trecut, la Sfântul şi Marele Sinod cretan.

Prin organizarea acestui congres, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj a contribuit, aşa cum a remarcat şi pr. prof. dr. Viorel Ioniţă, consilier patriarhal onorific, la o mai bună cunoaştere a evenimentelor ce au avut loc în Creta. Etichetat de ÎPS Andrei drept „un om de echilibru şi de substanţă, un veteran al teologiei româneşti”, părintele Viorel Ioniţă a declarat că „Evenimentul de la Cluj este, până în acest moment, cea mai importantă contribuţie în procesul de receptare a hotărârilor adoptate la Sfântul şi Marele Sinod”. Părintele Viorel Ioniţă a susţinut, vineri, 28 aprilie, în Sala „Liviu Galaction Munteanu” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj, o prelegere cu tema „Sfântul şi Marele Sinod Panortodox şi Studiul Teologiei în Europa”.

În cuvântul de închidere a lucrărilor, ÎPS Andrei şi-a exprimat bucuria că această conferinţă s-a putut organiza la Cluj-Napoca, dar şi regretul în acelaşi timp că la Sfântul şi Marele Sinod cretan nu a fost discutată şi problema legată de data Paştilor. În final, ÎPS Andrei le-a înmânat participanţilor medalii şi diplome de aleasă preţuire. Lucrările conferinţei vor fi publicate în revista „Studia”, dar şi într-un volum special dedicat Sfântului şi Marelui Sinod.

Cristian FOCŞANU
Foto: Darius Echim

Articole din aceeasi categorie