Sărbătoarea hramului Bisericii Armeneşti „Solomon” din Gherla

Zilele trecute, mica comunitate armenească din municipiul Gherla a sărbătorit hramul Bisericii ”Solomon”, din vecinătatea pieţii agroalimentare de pe strada Cloşca.

Acest lăcaş de cult este primul construit de către armeni, în oraș, fiind denumit “Solomon” după ctitorul lui, Solomon Simai. Construcţia a durat doar un an, între 1723 şi 1724, iar amplasametul a fost decis încă dinaintea trasării planului oraşului baroc. Biserica era înconjurată de un zid de piatră, în incintă aflându-se şi cimitirul. Între anii 1732 şi 1751, bisericii i-a fost adăugat un turn. Portalul de la intrare este străjuit de statuile sfinţilor Silvestru şi Grigorie Iluminătorul. Biserica “Solomon” este un produs de arhitectură care ne prezintă faza de evoluţie, la acea vreme, a comunităţii armeneşti, stabilită deja de trei decenii în Gherla.

Slujba a fost celebrată de preotul paroh al Catedralei Armeneşti, Msgr. Szakács Endre, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de preotul paroh a Bisericii Romano-Catolice din comuna Sic, părintele Albert. Au mai fost prezenţi preoţii Bisericii Franciscane din municipiul Dej. În cadrul slujbei a cântat corul Catedralei Armeneşti Gherla, condus de Molnár Anna.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie