Sărbătoare de hram la Biserica „Sfinţii Petru şi Pavel” din Dej

La pomenirea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, biserica protopopială greco-catolică din Dej şi-a sărbătorit miercuri, 29 iunie, hramul.

Răspunzînd invitaţiei preotului protopop Laurenţiu Biriş, spre bucuria comunităţii greco-catolice din oraş, Sarbatoare-hram-1Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, episcop al Eparhiei Cluj-Gherla s-a aflat în mijlocul credincioşilor, oficiind Sfînta Liturghie alături de preoţii parohiilor dejene şi din zonă.

Predica Preasfinţiei Sale Florentin i-a avut în centru pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel: „Sfîntul Apostol Petru se află la Poarta Împărăţiei, el este cel căruia Isus i-a spus: «Ţie îţi voi da cheile Împărăţiei Cerurilor». El nu primeşte doar puterea de a lega şi de a dezlega, putere pe care o primesc toţi apostolii, Petru a primit în plus puterea de a deschide Împărăţia Cerurilor. De asemenea, în timpul vieţii apostolice a lui Petru, Isus îi schimbă numele: «Tu eşti Simon, Fiul lui Iona, de acum înainte te vei chema Chefa – Petros», (adică Piatră), iar la timpul rînduit, cînd Petru spune «Tu eşti Fiul Dumnezeului celui viu», Isus îi va răspunde: «Tu eşti Petru şi pe această Piatră voi edifica Biserica Mea şi puterile răului nu o vor Sarbatoare-hram-2dărîma»”.

Rolul lui Petru rămîne unic, pentru că, aşa cum spune Conciliul Vatican II: „Semnul vizibil al unităţii Bisericii lui Hristos este Petru şi urmaşii lui. Dar alături de Petru este şi Pavel, al cărui rol a fost de asemenea important. Ştim că Pavel a fost un mare persecutor al Bisericii şi el o recunoaşte de mai multe ori, dar, pe drumul Damascului, cînd mergea cu scrisori tocmai pentru a aresta creştinii, i se arată o lumină atît de puternică încît îl doboară de pe cal şi acolo aude cuvîntul lui Isus. Astfel se petrece întoarcerea lui Pavel spre credinţă. Din marele persecutor al creştinilor, el devine marele Apostol”.

 „Pavel aduce un element esenţial credinţei – deschide credinţa creştină pentru toţi, nu numai pentru iudei, pentru ca nu cumva această credinţă în Hristos să rămînă o nouă sectă a iudeilor, aşa cum erau Sarbatoare-hram-3fariseii, saducheii sau chiar şi esenienii. Creştinismul este mult mai mult decît o sectă iudaică şi Pavel este primul care merge în călătorie spre păgîni, pentru a le propovădui credinţa în Hristos. Putem spune că prin Pavel, credinţa creştină cîştigă în catolicitatea ei, în universalitatea ei. Iată, deci, cei doi Corifei care stau la fundamentul acestei biserici protopopiale: Petru, Corifeul Apostolilor şi garanţia dreptei-credinţe, şi Pavel, Apostolul Neamurilor şi cel care dă nota de catolicitate a credinţei noastre”.

Totodată, sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel a fost o invitaţie la a comemora mulţimea creştinilor care, începînd din primele secole ale creştinismului, au murit pentru credinţa lor în Biserica lui Petru şi a lui Pavel. Între aceştia se află şi martirii şi mărturisitorii Bisericii Greco-Catolice, cei care au fost martirizaţi în regimul comunist pentru că au dorit să păstreze comuniunea cu Biserica Romei.

Nu în ultimul rînd, pentru credincioşii greco-catolici din Dej, sărbătoarea de miercuri a însemnat şi aniversarea a zece ani de la sfinţirea, în 25 iunie 2006, a bisericii cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, una dintre cele mai frumoase biserici din Eparhia de Cluj-Gherla.

M. V.

Articole din aceeasi categorie