Salvați Copiii: Viața prematurilor depinde de investiția în maternități

Țara noastră se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală: deși necesarul ar fi de 600 de locuri în terapia intensivă neonatală (30 de locuri la un milion de locuitori), sunt asigurate doar aproximativ 300 de locuri, așadar sunt acoperite doar 50% din necesități – arată Organizația Salvați Copiii România.

Conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România, echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă: 13% dintre maternitățile de nivel I nu au nici un incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

„Dotarea maternităților din România reprezintă o prioritate națională și ar trebui definită ca atare în orice program de guvernare. De aparatura medicală depind atât supraviețuirea copiilor născuți prematur, cât și calitatea unui act medical pentru care medicii au nevoie de sprijinul nostru. O viață nu se poate salva cu mâinile goale, atunci când e vorba despre un prematur de nici 1.000 de grame, care trebuie ajutat să respire, să își dezvolte organele, înainte de a putea rezista în mediul extern. Sunt maternități de care Salvați Copiii se ocupă constant. Acest lucru nu ar fi posibil fără implicarea susținătorilor și a medicilor dedicați” – declară Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației Salvați Copiii România.

Ultimul proiect național de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală datează din 2007, vreme în care unele aparate sunt deja defecte și nu mai pot fi folosite.

În ultimii opt ani, Salvați Copiii România a investit aproximativ cinci milioane de euro în dotarea a 96 de maternități și secții de nou-născuți din toate județele țării, cu peste 630 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 72.000 de copii. Recent, echipamente în valoare de 66.000 de euro au fost donate secțiilor de Neonatologie I și II ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

Până la 31 iulie, fiecare dintre noi poate contribui la salvarea copiilor prematuri, redirecționând 3,5% din impozitul pe venit către programul de dotare a maternităților. Formularul 230 sau Declarația Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizației, se pot descărca de la www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.

M. T.

Articole din aceeasi categorie