Salvaţi Copiii: Mortalitatea infantilă, mult mai mare în rural decât în urban

Cele mai multe dintre cauzele mortalităţii infantile din mediul rural din România ar fi putut fi prevenite dacă mama ar fi avut acces atât la informaţie medicală adecvată, cât şi la asistenţă medicală constantă în timpul sarcinii. Fenomenul este constant mai grav în mediul rural, astfel că, în 2015, potrivit datelor INSSE, rata mortalităţii infantile a fost de 10 la mie în mediul rural şi de 6 la mie în mediul urban. În cifre absolute, din totalul de 1.493 de copii care nu au supravieţuit, 851 erau din mediul rural şi 642 din mediul urban – informează organizaţia Salvaţi Copiii.

Potrivit specialiştilor organizaţiei, principala cauză a mortalităţii infantile în mediul rural rămâne accesul limitat la asistenţă medicală adecvată, atât în supravegherea sarcinii, cât şi în primele luni de viaţă a nou-născutului. „O cercetare de teren efectuată de Salvaţi Copiii în 2012 în comunităţile defavorizate a arătat că 47% dintre femeile gravide la momentul cercetării nu au făcut nici o ecografie până la acel moment, 42% nu au făcut analizele recomandate, 37% nu au fost la nici un control ginecologic, iar 12% dintre acestea  nu au fost controlate de medicul de familie. O altă caracteristică a naşterilor din mediul rural rămâne vârsta fragedă a mamei: aproximativ 36% dintre mamele din eşantion au născut primul copil înainte să împlinească 18 ani, iar vârsta medie a mamei la naştere este de 18 ani, cu mult sub media din populaţia generală” – se arată într-un comunicat al organizaţiei.

În 2017, Salvaţi Copiii, alături de Carrefour România şi Fundaţia Carrefour, îşi propune să continue efortul de combatere a mortalităţii infantile prin dotarea maternităţilor cu aparatură medicală necesară supravieţuirii copiilor prematuri şi garantarea unor servicii medicale şi sociale complexe pentru gravide şi nou-născuţi în 28 de comunităţi defavorizate, din 14 judeţe. În proiect vor fi implicaţi 70 de specialişti din servicii de sănătate şi din servicii sociale şi 130 de voluntari.

Programul „SENS – Siguranţă prin educaţie pentru nutriţie şi sănătate”, derulat în parteneriat cu Carrefour România şi Fundaţia Carrefour, vizează o intervenţie complexă în comunităţi vulnerabile socio-economic, „prin dezvoltarea primelor instrumente comune de lucru la nivel naţional, prin aducerea educaţiei pentru sănătate şi pentru sănătatea reproducerii în comunitate, prin acordarea de alimente, suplimente nutritive, sprijin pentru transport, prin consiliere şi prin monitorizarea permanentă a sarcinii şi a nou-născutului”. În cadrul proiectului, peste 5.000 de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 5 ani vor beneficia de hrană şi analize medicale, iar 2.500 femei gravide vor beneficia de consiliere, transport şi acompaniere, hrană, analize medicale, educaţie pentru sănătate. Totodată, 3.500 tineri vor beneficia de educaţie pentru sănătatea reproducerii, iar 1.500 părinţi vor beneficia de educaţie pentru sănătate.

”În acest demers care vizează cauzele profunde, structurale ale mortalităţii infantile mizăm mult pe parteneriatul cu serviciile medicale şi sociale de la nivel local şi judeţean, alături de suportul la nivel naţional, pentru că este crucial ca fiecare comunitate să îşi dezvolte în timp mecanisme de educare a tinerelor mame şi de garantare a accesului la îngrijire medicală de calitate pentru mame şi nou-născuţi”, declară Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie