Rugăciune şi bucurie în Biserica Greco-Catolică

Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a celebrat Ziua Naţională a României prin rugăciune de mulţumire pentru Unirea politică realizată la 1 Decembrie 1918, precum şi prin evocarea rolului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice la constituirea statului unitar român.

Alături de autorităţile locale şi centrale, de mitropolitul ortodox, ÎPS Andrei Andreicuţ şi de reprezentanţi ai celorlalte confesiuni religioase clujene, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a Rugaciune-si-bucurie-1participat la ceremoniile din Piaţa „Avram Iancu”, prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie. Totodată, în principalele centre spirituale de pe teritoriul eparhiei s-au oficiat Te Deum-uri dedicate marelui eveniment şi parastase de pomenire a luptătorilor pentru afirmarea naţională a românilor şi pentru unitatea realizată la 1 Dcembrie 1918 la Alba-Iulia.

În predica rostită la Sfînta Liturghie din Catedrala Episcopală, PS Florentin a evocat evenimentul unirii Transilvaniei cu Patria mamă, România. „În mod particular, în această zi, se cuvine să pomenim eroii neamului, martirii, mărturisitorii de atunci şi de mai tîrziu ai neamului românesc, cei care au strălucit prin puterea de a-şi urma idealurile de viaţă împotriva tuturor adversităţilor vremii şi a vrăjmaşilor, şi care, prin aceasta, au strălucit şi prin credinţa lor. Biserica noastră Greco-Rugaciune-si-bucurie-2Catolică Română Unită cu Roma a avut un rol însemnat în actul Unirii, pentru că, încă de la înfiinţarea ei a fost o Biserică a Unităţii, în trei dimensiuni: unitatea cu Dumnezeu, unitatea între confesiunile creştine şi, nu în ultimul rînd, unitatea în cadrul aceleiaşi naţiuni (…). Ne rugăm în această zi pentru toţi făuritorii Marii Uniri şi ne amintim şi de cuvîntul providenţial al cardinalului Iuliu Hossu, care a spus: «Dacă nu exista Unirea religioasă de la 1700, nu era nici Adunarea de la Blaj de la 3/15 mai 1848, unde s-a strigat: Vrem să ne unim cu Ţara! Şi fără aceasta nu era nici Unirea din 1918». De aceea, să fim mîndri că sîntem greco-catolici, să fim mîndri că sîntem români, dar această mîndrie să se manifeste în primul rînd prin acceptarea dreptăţii lui Dumnezeu şi a credinţei în Dumnezeu” – a spus PS Florentin Crihălmeanu.

Credincioşii greco-catolici au putut apoi asculta vocea cardinalului Iuliu Hossu citind Declaraţia Unirii, prin redarea înregistrării audio făcută de pr. Grigore Arieşan din Ordinul „Sfîntului Vasile cel Mare”, în 1970, pe cînd cardinalul Iuliu Hossu se afla în domiciliu obligatoriu la Căldăruşani, în ultimele zile ale vieţii sale.

Articole din aceeasi categorie