România e singura ţară UE unde copiii nu beneficiază de asistenţă stomatologică gratuită

Vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dentişti (CMD) din România, prof. univ. dr. Radu Septimiu Cîmpian, decan al Facultăţii de Medicină Dentară din Cluj-Napoca, spune că România este singura ţară din Europa în care copiii nu beneficiază de asistenţă stomatologică gratuită sau compensată parţial, inclusiv pentru profilaxie.

Prof. univ. dr. Radu Septimiu Cîmpian a declarat, pentru AGERPRES, că pachetul de servicii medicale de bază propus de Ministerul Sănătăţii, aflat în prezent în dezbatere publică “relevă o abordare necorespunzătoare, conceptual greşită şi discriminatorie în privinţa drepturilor cetăţenilor la îngrijiri medicale”.

Vicepreşedintele CMD a subliniat că nu poate fi acceptată propunerea “neprofesionalistă” făcută de Ministerul Sănătăţii pentru pachetul de servicii, care trebuie regîndit. Colegiul şi-a anunţat de nenumărate ori disponibilitatea pentru colaborare, dar a fost refuzat de Minister. Nu a fost consultată nici Comisia de stomatologie, deşi Ministerul avea obligaţia să consulte comisiile de specialişti.

“Oferta de asistenţă stomatologică pentru populaţia plătitoare de asigurări sociale de sănătate şi mai ales pentru copii este necorespunzătoare. Legiuitorul a exclus în totalitate prezenţa medicilor dentişti pe segmentul de asistenţă primară. Pachetul de servicii ambulatorii este absolut derizoriu, iar în privinţa protezelor dentare, este pentru prima dată cînd, într-o ţară europeană se face o discriminare pe criteriul vîrstei în privinţa accesului la servicii medicale”, a afirmat profesorul Cîmpian.

El a arătat că este “cinic de-a dreptul” faptul că pentru pacienţii de peste 75 de ani se acordă două proteze, cu posibilitatea de a le schimba la zece ani. “Cîmpul dentar cu proteză acrilică se modifică, şi nu în zece ani, ci într-un an sau doi. Cinismul acestei prevederi este stupefiant şi mă mir că a fost publicat ca propunere credibilă pentru asistenţa stomatologică”, afirmă vicepreşedintele CMD.

În ceea ce priveşte tratamentele pentru pulpite şi gangrene, acestea se pot face exclusiv pentru dinţii monoradiculari.

“Dinţii nu sînt toţi monoradiculari. Sînt oameni care, anatomic, au una sau două rădăcini la dinţi. Este ca şi cînd am spune că nu se tratează decît fractura mîinii drepte sau cea a mîinii stîngi. Este ceva inexplicabil. Apoi extracţiile se pot face doar pentru pacienţii care urmează să fie supuşi unor intervenţii chirurgicale majore, în vederea asanării unui focar de infecţie. Doar pentru acest caz apare explicit indicaţia de extracţie dentară, fără a se lua în considerare, de fapt, că la diagnosticul pe care îl are pacientul doar extracţia este soluţia terapeutică. Sunt şi alte intervenţii decît extracţia, de pildă intervenţiile parodontale Practic, este o propunere de tratament care nu are acoperire din punct de vedere clinic”, susţine vicepreşedintele CMD.

El afirmă că pachetul de servicii medicale de bază trebuie să fie regîndit în totalitate, pentru că sănătatea orală este extrem de importantă în asigurarea calităţii vieţii şi a sănătăţii.

“Mă miră că de la Ministerul Sănătăţii vin propuneri care disociază în mod flagrant problemele de stomatologie de restul problemelor medicale ale omului. Corelaţia dintre patologia stomatologică şi patologia generală a omului este binecunoscută. Cardiologii au atras atenţia, pe baza dovezilor ştiinţifice, că boala paradontală este o cauză a infarctului miocardic. Focarele de infecţie şi afecţiunile stomatologice au indisolubil legătură cu patologia generală. De aceea în pachetul de asistenţă primară trebuie să fie incluşi şi medicii dentişti”, a precizat prof. Cîmpian.

Universitarul clujean spune că în acest moment există un paradox: adultului i se oferă o proteză dentară după 65 de ani, dar absolut nimic profilactic. Se aşteaptă ca un pacient să ajungă la pulpită, la gangrenă şi la extracţie dentară, fără a i se oferi un tratament profilactic primar şi secundar.

“Politicile de sănătate trebuie să aibă în vedere şi promovarea prevenţiei bolilor. În documentele supuse dezbaterii publice de către Ministerul Sănătăţii prevenţia este pe ultimul loc. Nu se specifică dacă este vorba despre prevenirea consumului de droguri, tuberculoză, HIV, ori altceva. Nu am înţeles că ar fi vorba şi despre stomatologie. Dacă facem programe de prevenţie în stomatologie, trebuie să avem în vedere cabinetele medicale şcolare. Acestea sînt numai în unele judeţe, în administrarea consiliilor locale. Sînt judeţe în care pur şi simplu nu există cabinete medicale şcolare. Copiii instituţionalizaţi, din familii fără părinţi, nu au nicio şansă de tratament stomatologic”, a spus prof. univ. dr. Radu Septimiu Cîmpian, amintind că la Cluj-Napoca a fost iniţiat, din acest an, de către CMD, un program pentru aceşti copii, cu asistenţă stomatologică gratuită.

Prof. univ. dr. Radu Septimiu Cîmpian a subliniat că e necesară mai multă transparenţă în privinţa alocărilor bugetare, amintind de opoziţia CMD faţă de sistarea finanţărilor pentru stomatologie de către minister. El a adăugat că în rapoartele UE din 2010 şi 2012 privind asistenţa medicală pentru sănătatea orală, România a declarat “sume aberante, total nerealiste”.

“Este vorba de 0,24 de miliarde de euro în 2010 şi de 0,26 de miliarde de euro în 2012, urmînd să se ajungă la 0,28 de miliarde de euro în 2020. Cifrele sînt nerealiste. Din aprilie 2013, alocările sînt zero în România. Zero comparativ cu 24o de milioane de euro relevă o diferenţă considerabilă”, a mai punctat profesorul Cîmpian.

Articole din aceeasi categorie