Rolul vaccinării în viaţa copilului

    Modalitatea cea mai bună de protecţie a organismului împotriva unor boli este vaccinul care reprezintă, de fapt, un stimul special care generează anticorpii. De aceea este atât de importantă imunizarea organismului, care începe încă din primele zile de viaţă ale nou-născutului. Vaccinurile realizează o imunizare activă a organismului faţă de o serie de boli, produse de virusuri sau bacterii. Nu se poate uita nici că, un copil nevaccinat este expus la numeroase boli, cu complicaţii sau chiar deces, dar şi că el este un pericol pentru alţi copii care n-au ajuns la vârsta vaccinării, pentru persoane cu boli grave şi imunitate scăzută, dar chiar şi pentru gravide.
Ca orice produs medicamentos, vaccinul are şi posibile efecte secundare şi reacţii adverse, ce pot genera rare incidente, accidente, a căror frecvenţă este variabilă în funcţie de preparat. La nivel general, însă, beneficiile administrării de vaccinuri sunt imense şi sunt mult mai importante, în comparaţie cu neajunsurile provocate de neadministrarea acestora. Trebuie reţinut şi că vaccinurile nu sunt mai periculoase decât boala, că  ele produc într-un timp variabil creşterea nivelului de anticorpi faţă de agenţii patogeni, fiind un proces care se desfăşoară fără simptome clinice, pe când bolile infecţioase generate de bacterii sau virusuri produc o simptomatologie clinică individualizată, cu simptome de gravitate variabilă, ce pot afecta populaţia infantilă, familiile şi împovărează mult sistemul actual de sănătate.
Conform datelor statistice OMS, există încă afecţiuni pentru care vaccinarea nu atinge acoperirea necesară, dar, indiscutabil, numărul copiilor care au acces la imunizare a crescut net în lume. Utilizarea vaccinurilor de-a lungul ultimului secol a determinat eradicarea unor boli ca variola sau restrângerea foarte importantă a altora, ca: poliomielita, difteria, tetanosul, rujeola. Astfel, morbiditatea şi mortalitatea prin boli infecto-contagioase a scăzut la nivel global, iar speranţa de viaţă a crescut semnificativ.
În ţara noastră avem Programul National de Vaccinare, prin care se prevede începerea vaccinărilor încă din maternitate şi realizarea în perioada următoare de viaţă a tuturor vaccinărilor, care protejează împotriva unor boli grave. Acesta cuprinde vaccinarea: antituberculoză, antihepatită B, antipoliomielită, antirubeolică, vaccinarea tip de imunizare simultană antidifterică, antitetanică şi antipertussis. Există numeroase ţări care au deja posibilitatea financiară de a avea în programul naţional gratuit şi obligatoriu toate vaccinurile existente azi, dar România nu are această sursă financiară şi de aceea avem  la noi încă şi unele vaccinuri opţionale.
Se recomandă părinţilor care sunt pregătiţi să refuze vaccinările, sau sunt nehotărâţi în ceea ce priveşte vaccinarea copiilor lor, să se informeze din surse utile, de la: medicii neonatologi, pediatri, infectionişti, cu privire la beneficiile vaccinurilor. Autorităţile din domeniul sănătăţii au pus la punct un proiect de lege, prin care să-i facă pe părinţi să conştientizeze  adevărata importanţă a vaccinării, iar sancţiunile pe care le vor primi părinţii în cazul în care refuză să îşi vaccineze copiii să  fie introduse progresiv.
Dr. Liana Monica Deac
Medic primar epidemiolog

Articole din aceeasi categorie