Roboterapie şi Psihoterapie prin Realitate Virtuală

Catedra de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a (UBB) a inaugurat ieri Platforma de Roboterapie şi Psihoterapie prin Realitate Virtuală Avalon(„Cubul Virtual”) din cadrul clădirii AVALON  (Advanced Virtual Applications Laboratories of Napocensis), situată pe str. Republicii nr. 37.

Parte a proiectului „Star-Gate Psy” – de identificare a tehnologiilor inovative de optimizare şi dezvoltare a minţii şi potenţialului uman, Platforma de Psihoterapie prin Robotică – Patforma PsyTech-MATRIX – este „un Centru de Excelenţă al Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, un Pol de Excelenţă la nivel naţional şi un Actor Major în domeniul Ştiintelor Cognitive Clinice/Psihoterapiei la nivel internaţional”. Platforma PsyTech-MATRIX, care reuneşte un grup interdisciplinar (psihologi, medici, informaticieni, graficieni), este integrată în reţele internaţionale de prestigiu, avînd colaboratori şi membri dintre cei mai reprezentativi profesionişti din domeniu de la universităţi/institute de top din Daniel-Davidlume.

„Platforma are mai multe laboratoare. Există un laborator de control al stresului, un laborator «Virtual Classroom» – deci o clasă virtuală, un laborator pentru controlul durerii, un laborator pentru roboterapie şi ceea ce noi numim «Cubul virtual». Aici, pe pereţii acestui cub se generează diverse medii virtuale care ne folosesc nouă în psihoterapie. De exemplu, dacă cineva are o fobie de… avion, simulezi un zbor cu avionul. În timp ce persoana este în acest cub, îi sînt ataşaţi o serie de senzori pentru măsurarea reacţiilor psiho-fiziologice. Altfel spus: De obicei, dacă mergi la un psiholog, pentru un test, primeşti un creion şi hîrtie. Psihologul te întreabă, să zicem: Dacă ai fi la etajul 10 al unui bloc, cît de anxios te-ai simţi? Şi tu trebuie să răspunzi: foarte anxios sau puţin anxios sau deloc anxios etc. Aici însă nu mai întrebi persoana, ci pur şi simplu o pui în situaţia respectivă şi îi înregistrezi comportamentul, trăirile subiective, reacţiile psiho-fiziologice” – a Cubulexplicat iniţiatorul proiectului, prof. univ. dr. Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei.

Potrivit declaraţiei acestuia, Platforma a fost gîndită în primul rînd pentru activităţi de cercetare, dar şi pentru activităţi clinice (20 – 30%) şi activităţi didactice pentru studenţii la nivel de doctorat şi masterat (10 %). Dotarea Platformei, la cele mai înalte standarde, a costat circa 2 milioane de dolari.

„Platforma este un sistem, sigur, foarte interesant, cu dotare de cercetare, dar elementul esenţial îl constituie resursa umană. Dacă nu ai o resursă umană bine pregătită – şi pe psihologie şi pe utilizarea realităţii virtuale -, şi n-ai ideile cu care să vii şi să foloseşti acest echipament, atunci acesta rămîne sub cheie, te uiţi la el şi atît. Această combinaţie însă, între resursa umană foarte bine pregătită şi această dotare de top, la nivel internaţional, credem că o să ne permită să facem cercetări de frontieră” – a declarat prof. dr. Daniel David.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie